Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.12.2011.

Zagrebačke posvete : Don Branko Sbutega - Spali me u srcu
Održava se
13.12.2011.

Teatar poezije priređuje scenski portret velikog zagovornika jezika ljubavi među ljudima, Don Branka Sbutege pod nazivom „Spali me u srcu“, koji će se održati u utorak 13. prosinca 2011. u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (Trg maršala Tita 10).

Sudjeluju:

Vesna Tominac Matačić, Boris Svrtan, Željka Čorak, Zvonimir Mrkonjić, Tonko Maroević, Dobroslav  Silobrčić i Goran Matović.

Ovaj osebujni scenski portret komponiran je udjelom živog govora (glumaca  kroz fragmente Sbutegina djela), književnika, kritičara,  prijatelja, te filmskog zapisa Don Brankovog svjedočanstva o ljubavi i mržnji o životu i smrti. Don Branko Sbutega, je filozof i pisac, veličanstveni govornik, čovjek pobune, građanin koji nije „upucao svoju savjest“.

Nataša Marković urednica knjige "Don Branko Sbutega  - Kurosavin nemir svijeta" u predgovoru knjige pod naslovom „ Pobunjena otmenost“ piše „ Ta vrsta ljudi nije ugodna ni za crkvu, ni za državu, ni za sebe ni za prijatelje. Oni uvijek iznova, na dramatičan način, postavljaju pitanje spontanosti i organiziranosti, pojedinca i kolektiva, istine i laži, života i smrti.“

Pusti drugog da bude Drugi, jer svijet jesmo ti i ja govorio je Don Branko Sbutega.

Živio je u ludom vremenu u kome u  je teško bilo biti normalan. Slavljen i hvaljen kao vjesnik nade, osporavan i protjerivan kao Drugi ostao je kao „ glas koji je govorio istinu ali ga nisu slušali“(Tin).

I doista u posljednjim njegovim stihovima upućenim svima onima koji su ga voljeli, sjetu razbija ponovo probuđeni prkos ljubavi koja se kao univerzalna sveobuhvatna pojava uzdiže iznad pojedinačnih, životnih slučajeva: Spali me u srcu/ a zatim raspi moj pepeo/gorama visokim/ kroz oblake/ zelenim pašnjacima/vjetrom/ vodama okeana/kroz kišu./ Tako ću pepelom/ kad rukama ne mogu / svijet da zagrlim.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –