Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.10.2012.

Zagrebačke posvete posvećene Jozefini Dautbegović
Održava se
30.10.2012.

Novo izdanje Zagrebačkih posveta posvećeno je Jozefini Dautbegović, jednoj od najzanimljivih pjesnikinja druge polovine 20. stoljeća.             

Multimedijalno događanje pod naslovom "Različite ljubavi”, u autorskom konceptu Gorana Matovića, uprizorit će poznati umjetnici: Antonija Stanišić, Diana Burazer, Vesna Tominac Matačić, Srđana Šimunović i Edin Karamazov.

U utorak 30. listopada u 20 sati u caffeu Kolding u Zagrebu (Berislavićeva 8)

U scenskom događanju "Različite ljubavi" umjetnici grade scenski portret Jozefine Dautbegović udjelom glumačkog umjeća, glazbe i filma. Dominantne teme pjesnikinje su prognaništvo, nova domovina, tijelo i ljubav.

Jozefina (Krajnović) Dautbegović (Šušnjari (Derventa), 1948. - Zagreb, 2008). Gimnaziju i pedagošku akademiju završila u Slavonskom Brodu. Nakon završenog studija, pa sve do početka rata 1992. godine živjela i stvarala u Doboju. U Zagreb dolazi 1992 godine. Po dolasku u Hrvatsku aktivno se uključuje u književni život i suradjuje u brojnim književnim časopisima i novinama: Republika, Forum, Most, Europski glasnik, Mogučnosti, Nova Istra, Večernji list, Vijenac, Zarez, Književna republika, Sarajevske bilježnice i dr., te na Hrvatskom radiju i televiziji.

Nagrađivana je za poeziju, a nekoliko puta za redom nominirana  je za nagradu Tin Ujević, za najbolju knjigu poezije. Dobitnica je dviju nagrada Večernjeg lista: 1995. za kratku priču i Ranko Marinković, 2001. godine. Pjesme su joj do sada prevođene na engleski, francuski, njemački, poljski, švedski, makedonski, slovenski i talijanski jezik.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –