Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.05.2015.

ZBF : Tribine koje propituju kriminalistički roman nekad i danas
Održava se
19.-22.05.2015.

U sklopu Zagreb Book Festivala održat će se i nekoliko tribina koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala – kriminalistički roman nekad i danas.

Zašto je to danas najpopularniji žanr, koji su razlozi njegove popularnosti, o refleksijama sustava u kojem živimo, što je to kriminal i slično govorit će gosti Maja Hrgović, Mima Simić, Ivica Đikić, Pavao Pavličić, Nadežda Čačinovič, Ece Temelkuran i drugi, a moderirat će ih Kristijan Vujičić.

Raspored tribina:
 

19.5. utorak
16:00-17:00 Marija Jurić Zagorka: Vrednovanje žena u kriminalističkom žanru

MUO (Kulturni klub)

Sudjeluju: Maša Grdešić, Maja Hrgović, Mima Simić
Moderator: Kristijan Vujičić
 
Sudionice tribine razgovarat će o ravnopravnosti žena i njihovom položaju u društvu, slici žene u kriminalističkim romanima i zastupljenosti autorica unutar ovog žanra, te o političkoj angažiranosti Marije Jurić Zagorke i o odnosu njezinih romana prema suvremenom kriminalističkom žanru.


 

20.5. srijeda
14:00-15:30 Fenomen popularnosti krimića: Je li riječ o podcijenjenom žanru?
MUO (Kulturni klub)

Sudjeluju: Ivica Đikić, Pavao Pavličić, Dean Šoša
Moderator: Kristijan Vujičić
 
Tribinu će moderirati Kristijan Vujičić, koji će, zajedno sa svojim gostima, pokušati odgovoriti na pitanje je li kriminalistički roman podcijenjen žanr. Također će se razgovarati o razlozima popularnosti skandinavskih krimića, o tome što je potrebno da bi se napisao dobar krimić, o isprepletenosti zbilje i fikcije, o filmičnosti krimića i drugim temama.


 

22.5. petak
14:00 -16:00 RITAM ZLOČINA: Filozofsko-sociološki pristup kriminalu
MUO (Kulturni klub)
 
Sudjeluju: Nadežda Čačinovič, Darko Polšek, Ece Temelkuran
Moderator: Kristijan Vujičić
 
Poznata turska autorica Ece Temelkuran, filozofkinja Nadežda Čačinovič i sociolog Darko Polšek razgovarat će o povezanosti kriminala i društva u kojem živimo. Raspravljat će se o nemoralnom odnosu politike i kriminala, o korupciji i etičkim pitanjima, isprepletenosti društvene stvarnosti, kriminala i literature i mnogim drugim temama.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –