Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.11.2020.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije odgođen sajam knjiga Interliber

Interliber 2020. - ODGOĐEN!

Tjednima je trajala neizvjesnost oko sudbine ovogodišnjeg, 43. međunarodnog sajma knjige Interliber koji se trebao održati u Zagrebu od 10. do 15. studenog 2020., no zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, danas je donesena odluka o odgađanju ove popularne manifestacije, a novi termin odredit će se sukladno smirivanju epidemiološke situacije.

Iz vrlo kratkog priopćenja Zagrebačkog Velesajma može se između redaka iščitati da organizator gaji nadu da bi se Interliber ipak još mogao organizirati do kraja ove godine ako bi se brojke novozaraženih i oboljelih u skorije vrijeme drastično smanjlie, no vjerojatnost za to, budimo realni, vrlo je mala. Još prije današnje odluke o odgodi značajan broj nakladnika otkazao je svoje sudjelovanje na ovogodišnjem Interliberu ne želeći izlagati riziku kako svoje zaposlenike tako i publiku, vjerojatno se rukovodeći i financijskim kalkulacijama koje su uz pretpostavku bitno manje posjećenosti sajma uz tek neznatno smanjene izlagačke troškove (ZV im je odobrio 10% popusta) dovodile u pitanje mogućnost pokrivanja sveukupnih troškova uz vrlo neizvjesnu zaradu, a i bitno smanjenu promociju.

Inače, Zagrebački Velesajam je kao organizator sajma, u suradnji i konzultacijama s ZNK - Zajednicom nakladnika i knjižara (koja je pretkraj ovog ljeta vrlo dobro odradila jedan drugi, iako značajno manji knjiški sajam – Mediteranski festival knjige u Splitu) razradio do u detalje brojne sigurnosne i zdravstvene mjere koje bi trebale spriječiti "proboj virusa" u paviljone s knjigama, što bi uključivalo: beskontaktno mjerenje tjelesne temperature i uzimanje osobnih podataka pri ulazu, prošireni su prolazi između izložbenih prostora, ulazak moguć do propisanog maksimalnog broja posjetitelja, povećan broj ulaza i izlaza u i iz svakog paviljona, osigurane veće količine dezinficijensa... no veliki broj dnevno novozaraženih na nivou cijele države, a naročito grada Zagreba, predstavljao je očito preveliki rizik da bi Interliber dobio "prolaz".

Kao alternativno zamjensko rješenje neodržavanja (odgode) Interlibera u ZNK pripremaju projekt "Knjiga svuda i svima" tj. online verziju sajma koji bi upućivao na prodaju knjiga po cijenama uobičajenim na Interliberu putem web knjižara (i nakladničkih web shopova) kao i u svim "zemaljskim" prijavljenim knjižarama diljem RH. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –