Vrt u kuhinji : Stvorite u svom domu vrt koji rađa cijele godine
- Nakladnik: Planetopija
- Prijevod: Aleksandra Barlović
- 09/2015.
- 224 str., meki uvez
- ISBN 9789532573213
- Cijena: 19.24 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Želite li u vlastitom domu ekološki uzgajati povrće, zelene izbojke i ljekovito bilje i uživati u njima? Sanjate li o tome da kod kuće prijateljima poslužujete večeru koju ste nadopunili u vlastitoj kuhinji uzgojenom ciklom, rikulom ili izdancima brokule uz dodatak gljiva koje ste uzgojili u uzgajalištu smještenom u vašem podrumu? Razmišljate li o svježe ubranim zelenim izbojcima, koji u sebi sadržavaju sve hranjive tvari koje sadržava i odrasla biljka, ali u koncentriranijem obliku, kao nezaobilazan dodatak sokovima i smoothijima za bolji početak dana?
Uz priručnik "Vrt u kuhinji" sve to postaje moguće, zahvaljujući Elizabeth Millard, iskusnoj američkoj farmerici i promotorici ekološkog i održivog uzgoja hrane, koja vas u svojoj knjizi poučava kako da u vlastitom domu uzgojite zelene izbojke, klice, ljekovito bilje, gljive, rajčice, ciklu, mrkvu, paprike pa čak krumpire.
Ovaj ilustrirani priručnik na više od 200 stranica donosi vam informacije i praktične savjete koji će vam omogućiti da sami počnete uzgajati barem dio hrane koju jedete bez obzira na prostor koji vam je na raspolaganju.
"Vrt u kuhinji" objašnjava:
• Kako osigurati svjetlost, prozračnost i vlagu za uzgoj bilja u domu
• Kako pripremiti supstrat za uzgoj povrtnica
• Koje su žardinjere najprikladnije za uzgoj povrtnica
• Gdje kupiti i kako čuvati sjeme
• Kako uzgojiti pojedine vrste povrtnica
• Koji su problemi koji se javljaju prilikom uzgoja povrtnica i kako ih riješiti
***
Elizabeth Millard, zajedno sa svojom partnericom, Karlom Pankow, upravlja farmom Bossy Acres, smještenom u Minnesoti. Na svojem imanju okuplja stotinu članova i posve ga podupire i financira zajednica (CSA). Njihova farma svojim ekološkim proizvodima opskrbljuje članove i lokalne restorane, a sve to s ciljem razvoja snažnog i održivog sustava uzgoja i plasmana zdrave hrane. Elizabeth Millard često vodi radionice o vrtlarstvu, kao i o fermentaciji i kuhanju sa sezonskim namirnicama. Kao urednica lokalne internetske stranice posvećene održivoj proizvodnji hrane, Simple Good and Tasty, ona potiče čitatelje da se povežu s brojnim nacionalnim proizvođačima ekološke hrane, neprofitnim agencijama isl., a kako bi dodatno promicala važnost zdrave hrane i održivog uzgoja. Uz to što je vlasnica farme, što je učiteljica i urednica, autorica je članaka objavljivanih u časopisima kao što su Hobby Farm Home, Experience Life i Urban Farm, te mnogih drugih publikacija.
"Vrt u kuhinji" proglašen je od strane The Chicago Tribune - Najboljom knjigom o vrtlarstvu 2014. godine (Best Garden Books of 2014).
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.