Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ernst Theodor Amadeus (E.T.A.) Hoffmann

Orašar

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Ilustracije: Patricio Alejandro Aguero Marino
  • 12/2016.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531420839
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Orašar je priča koju su mnoge generacije djece najvjerojatnije upoznale prvo preko kazališta, gledajući najpoznatiji balet na svijetu Petra Iljiča Čajkovskog. Riječ je o bajci koju je napisao poznati njemački pisac E. T. A. Hoffmann, a sada je pronašla svoje mjesto i između korica knjige u kojima prekrasne ilustracije pričaju priču na svoj način.

Teško je zamisliti Božić bez te priče čija se radnja odvija na Badnju noć. Njemačka legenda tvrdi da Orašar donosi sigurnost i sreću obitelji u kući u kojoj se nalazi. Kako biste posudili barem malo radosnog osjećaja iz tog čudesnog svijeta i u svoj dom – potrudio se ilustrator Patricio Alejandro Aguero Marino. Božićni san male Klare oživio je u raskošnim ilustracijama koje će trajati dugo nakon što se završi baletna predstava.

Priča prikladna za najmlađe donosi i niz poruka koje će dijete na jednostavniji način usvojiti, a podsjetit će i starije na iskonske vrijednosti.

Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann rodio se u Köningsbergu. U mladosti je pokazivao interes jednako za umjetnost kao i za znanost, stoga je učio glazbu, crtanje i slikanje, sve s lakoćom. Studirao je pravo u Köningsbergu. Pa iako po struci pravnik - a i u toj je struci radio i djelovao - Hoffmann je bio također iznimno plodan književnik, skladatelj, glazbeni kritičar, ali pri svemu tome i zborovođa i režiser i slikar. Godine 1813., kao oduševljeni obožavatelj Mozartove glazbe, svoje je treće ime zamijenio drugim Mozartovim imenom - Amadeus. Kada je shvatio da nikada neće postati veliki skladatelj, počeo se baviti pisanjem. Jedan je od najpoznatijih predstavnika njemačkog romantizma i ujedno jedan od pionira "fantasy" žanra.

Raspon njegove književne tematike vrlo je širok, premda je najpoznatiji po svojim fantastičnim i jezovitim pričama kojima je izvršio utjecaj na pisce kao što su Franc Kafka, Edgar Alan Poe, Charles Dickens, Alfred de Musset, Honore de Balzac, Dostojevski, Gogolj i dr. S druge su strane njegova najrealističnija ostvarenja vrlo često na rubu bajkovitoga s naglašenim elementima autobiografskog. Hoffmannov je "Majstor Martin bačvar i njegovi momci" neposredno inspirirao Richarda Wagnera za glasovite "Majstore pjevače", a iz njegovih je priča Jacques Offenbach uzeo sadržaj za isto tako glasovitu operu "Hoffmannove priče".

Kratke priče E.T.A. Hoffmanna objavljene su u zbirkama "Phantasiestücke" (1914) i "Nachtstücke" (1817). Među njegova duža djela spada "Ðavolji eliksiri" ("Die Elixiere Des Teufels", 1816), u kojem se Hoffmann bavi pojmom dvojstva ličnosti (doppelgänger) koje također tematizira u djelu "Die Abenteuer der Silvester-Nacht" (1815). Među ostala poznatija djela ulaze: "Phantasiestücke In Callots Manier", (1814-15), "Zlatni lonac" ("Der goldene Topf, 1914) "Das Fräulein von Scudéry" (1819), "Klein Zaches Genannt Zinober", (1819), "Die Serapions-Brüder" (1819-21), "Lebensansichten des Katers Murr" (1820-21), i dr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –