Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philippe J. Dubois Elise Rousseau

Mala filozofija ptica : 22 pouke iz svijeta prirode

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Mirna Vilišić
  • 01/2020.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574326
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Biti veseo kao ptica ili kako otvoriti svoju krletku, samo su neke od tema ove ljupke zbirke kratkih eseja koja nas podsjeća da je priroda čovjekov najbolji učitelj. Jedan ornitlog i pisac te profesorica književnosti i filozofije, Philippe J. Dubois i Elise Rousseau, udružili su se kako bi u knjizi "Mala filozofija ptica : 22 pouke iz svijeta prirode" opisali život i ponašanje ptica i dali odgovor čemu nas, u 21. stoljeću, još mogu naučiti ptice. 

Zahvaljujući ovim pitkim ornitološkim promišljanjima temeljenim na istraživanjima i satima promatranja ptica uz rijeke, u tropskim šumama i na vjetrovitim pustinjskim dinama diljem svijeta, otkrit ćemo da su ptice pravi mali gurui. One nas navode da se zamislimo nad sobom – mi, samoproglašeni “gospodari svijeta”, koji sebe smatramo vrhuncem evolucije, pišu autori u uvodu. Jer, u svjetlu brojnih prirodoslovnih te socioloških i bihevioralnih istraživanja, ali i simbolike ptica u književnosti i mitologiji od davnina, mogli bismo ustvrditi da su one poput zrcala koje bez milosti razotkriva Homo sapiensa. 

Tako u eseju o razumnosti pingvina ili strasti patke važemo koja je ljubavna strategija najbolja; život lastavica donosi dirljivu pouku o tome kako naučiti umrijeti, ne prestajući zato živjeti punim životom; nježnost grlica priča je o tome što znači voljeti; orao i crvendać govore o istinskoj hrabrosti, a arktička čigra pak odgovara na pitanje zašto putujemo...

"Mala filozofija ptica" približava nas pticama – diskretnim učiteljicama života, koje nam mogu mnogo toga reći, samo ih moramo poslušati.

Philippe J. Dubois je ornitolog i pisac koji je promatrao ptice diljem svijeta. Autor je nekoliko radova o klimatskim promjenama i biorazličitosti i nekadašnji je ravnatelj najstarijeg nakladnika o prirodi na svijetu Delachaux and Niestlé u Parizu.

Elise Rousseau diplomirala je književnost i filozofiju, autorica je nekoliko radova o prirodi i životinjama i bavi se njihovom zaštitom. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –