Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eric Weiner

Sokrat express : Što nas mrtvi filozofi mogu naučiti o životu

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Jasna Mati
  • 04/2022.
  • 332 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574982
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što nas mrtvi filozofi mogu naučiti o životu? Ako kao Eric Weiner, nagrađivani novinar, predavač i autor, volite putovanja i intelektualne izazove, sa zadovoljstvom ćete se ukrcati u "Sokrat express", vlak koji nas vodi tragom velikih filozofa, od stare Grčke do Pariza 20. stoljeća. No Weiner putuje, doslovno i misaono, ne samo kako bi zadovoljio znatiželju i vidio okruženje u kojem su stvarali neki od najvećih umova u povijesti – on putuje kako bi otkrio kako možemo danas primijeniti njihovu filozofiju.

Zato je odabrao četrnaest filozofa, od vječnog ispitivača Sokrata, cara filozofa Marka Aurelija, Epikura, preko Roussoua, Thoreaua i Schopenhauera i Konfucija, do Nietzchea i Simone de Beauvoir, obuhvaćajući usput i mnoge druge, te se otputio u filozofsku pustolovinu kako bi od njih učio kako ujutro ustati, kako hodati ili biti ljubazan, ali i kako se boriti, starjeti i umrijeti.

Prepuno povijesnih uvida i kulturnih referenci, zabavno i često autoironično, no i dubokoumno, britko i eruditski, ovo se štivo može čitati i iz čistog zadovoljstva, iako nudi mnogo više od toga. Eric Winer u ovoj knjizi ne traži znanje, on traži mudrost, a „svako je poglavlje kao čokoladna pralina – ukusno i bogato“, primijetio je kritičar Washington Posta.

Eric Weiner je nagrađivani pisac i predavač. Kao putnik kroz filozofiju, on piše o sjecištima mjesta i ideja. Među njegovim djelima su i uspješnice "The Geography of Bliss" i "The Geography of Genius", kao i duhovni memoari "Man Seeks God". Knjige su mu prevedene na više od dvadeset jezika.

Taj bivši strani dopisnik za američki NPR (National Public Radio) redovito piše za Washington Post, časopis AFAR i druge.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –