Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mary Oliver

Nove i odabrane pjesme

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Vera Vujović
  • 04/2022.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574968
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Stihovi Mary Oliver, jedne od najvećih američkih pjesnikinja svoje generacije, podsjetnik su da tragovi duboke ljepote postoje svuda oko nas ako usporimo, promatramo i osluškujemo svijet. U pedeset godina pisanja poezije objavila je čak trideset zbirki u kojima je svoje srce predala ljubavi prema jednostavnom životu i osjećaju da smo u vječno promjenjivoj i cikličnoj prirodi svi neraskidivo povezani.

Pisala je slobodnim stihom i jednostavnim leksikom, a sebe je nazivala „nevjestom čuđenja“, posvećenoj braku s veličanstvenim čudom života, s osjećajem divljenja i ljubavi prema svijetu i prirodi.


Ne moraš biti dobra.
Ne moraš hodati na koljenima
stotinu milja kroz pustinju, u okajanju.
Samo trebaš pustiti da meka životinja tvoga tijela
voli ono što voli.
Pričaj mi o očajanju, o svojem, a ja ću tebi o svojem.
U međuvremenu svijet se i dalje vrti.

Mary Oliver, dio iz pjesme Divlje guske


Da ovaj svijet ne bismo napustili kao da smo na njemu bili tek posjetioci, lirski subjekt u pjesmama Mary Oliver poziva nas na otvorenost, empatiju, znatiželju te divljenje čak i prema najmanjim prirodnim pojavama.

Zbirka "Nove i odabrane pjesme" prvi put je objavljena 1992. godine te je nagrađena prestižnom National Book Award. Ovo je autoričino prvo prijevodno izdanje na hrvatskom jeziku.

Mary Oliver rođena je 1935. u Maple Heightsu, u državi Ohio. Kao tinejdžerica provela je kratko vrijeme u domu Edne St. Vincent Millay u Austerlitzu, New York, gdje je njezinoj obitelji pomagala u sređivanju rukopisa koje je ta slavna pjesnikinja ostavila za sobom. U pedesetim godinama dvadesetog stoljeća studirala je na Sveučilištu Ohio i Fakultetu Vassar, ali nikada nije diplomirala. Napisala je više od petnaest zbirki eseja i poezije te je za svoj rad dobila nekoliko nagrada i priznanja.

Njezine najpoznatije zbirke poezije su "Nove i odabrane pjesme", za koju je dobila prestižnu National Book Award, House of Light (Kuća svjetla), nagrađenu s Christopher Award te "American Primitive" (Američki divljak), za koju joj je dodijeljena Pulitzerova nagrada.

Više od četrdeset godina živjela je u Massachusettsu sa svojom partnericom Molly Malone Cook, a nakon njezine smrti preselila se na jugoistočnu obalu Floride. Umrla je 2019. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –