Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
B. K. S. Iyengar

Drvo joge

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Ivona Šešelj
  • 01/2023.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN 9789532575309
  • Cijena: 17.50 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jogu gotovo svatko poznaje kao filozofiju ili put, no rijetki znaju da je joga i umjetnost. Nijedan umjetnik ne može definirati vlastitu umjetnost: ono što umjetnost jest može se izraziti samom umjetnošću, a ne riječima.

B. K. S. Iyengar, jedan od najpoznatijih učitelja joge, popularizirao je jogu pokazavši da je svi mogu prakticirati i da ona ima brojne blagotvorne posljedice na zdravlje pojedinca. Razvio je oblik joge koji se usredotočuje na jačanje, izdržljivost, pravilno držanje, fleksibilnost i opuštanje, a njegova metoda integrira filozofiju, duhovnost i praksu joge u svakodnevni život. 

U knjizi "Drvo joge" bavi se brojnim praktičkim i filozofskim temama, uključujući obiteljski život, ljubav i seksualnost, zdravlje i iscjeljivanje, meditaciju i smrt te objašnjava kanonski tekst o jogi, Patanjalijeve Joga sutre. Koristeći se drvetom kao simbolom za osam grana joge, Iyengar detaljno objašnjava sve aspekte prakse, sloj po sloj, te nas uči kako biti jedno sa svojim tijelom, umom, inteligencijom, sviješću i dušom bez ikakvih podjela.

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (1918. – 2014.) bio je indijski učitelj joge i autor nekoliko knjiga. Bio je učenik Tirumalaija Krishnamacharyja, oca moderne joge, te ju je popularizirao prvo u Indiji, a zatim i u ostatku svijeta, pokazavši da se svi mogu baviti njome te da ona ima brojne blagotvorne posljedice na zdravlje pojedinca. Njegove knjige o praksi i filozofiji joge prevedene su na nekoliko jezika, a najpoznatije su "Light on Yoga", "Light on Pranayama", "Light on the Yoga Sutras of Patanjali" i "Drvo joge". Indijska vlada tijekom života dodijelila mu je nekoliko nagrada, a 2004. časopis Time uvrstio ga je na popis 100 najutjecajnijih osoba u svijetu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –