Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vedran Sinožić

Homerov svijet na Jadranu : Zbirka radova i eseja – lokacije Homerovih epova

  • Nakladnik: Matica hrvatska Umag
  • 12/2022.
  • 117 str., meki uvez
  • ISBN 9789537458263
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Homer, kao nepresušno vrelo, iznova je pred nama – sada, kao nepogrešivi geograf ili još bolje rečeno, izravni očevidac Trojanskoga rata: zapravo, s namjerom da njegova pozornica rata ne bude zaboravljena, niti izbrisana iz kolektivnog pamćenja europskih civilizacija.

Stara je dvojba cijelog niza povjesničara, književnika, arheologa i antropologa, te mnogih ljudi slobodna duha, naime, pitanje: je li Troja tek plod pjesničke mašte ili čvrsta i opipljiva lokacija na određenom prostoru?

U početku je bilo prihvaćeno ovo prvo, to jest, da sveti trojanski grad nije ništa drugo no fikcija, međutim, kako je arheologija uznapredovala posljednja dva stoljeća, došli smo i do kakvih-takvih lokacija, mada sasvim neodgovarajućih ako slijedimo stihove Homerove Ilijade.

Sada smo potpuno sigurni: Troja se nalazi u Istri, Itaka na Kvarneru, a ono što je naročito istaknuto u knjizi „Homerov svijet na Jadranu“, otkriće je područja koja obuhvaća Ahejski savez, preciznije, prvobitna i brončanodobna faza Glasinačke kulture, koju rado zovemo kulturom naših predaka Ilira. Uz ovu knjigu putujte Olimpom i Olenskim hridima, rijekom Jardan, Alfejem i Titaresijem, upoznajte istinsku Homerovu Mikenu i Spartu, predivne zemlje našega Jadrana.

Vedran Sinožić

Vedran Sinožić, rođen je u Puli 15. svibnja 1966. Od svog rođenja živi u istarskom Novigradu. Homerova djela inspiracija su za autora od djetinjstva pa do zrelih godina života. Vrlo je neobično reći da ga je potraga za izgubljenom Trojom ponukala da završi studij povijesti i hrvatskog jezika u Puli, na Sveučilištu Juraj Dobrila, nadajući se da će se tako usavršiti u svojoj potrazi. Istarski krajolik i zemlja, u kombinaciji s Homerovim epovima, autoru su prikazali put do Troje. Do sad je objavio knjige „Naša Troja“ (2015. vlast. nakl., 2016. Naklada Uliks, prošireno izdanje) „Kalisto : Naša Troja II“ (Naklada Uliks, 2019.) i „Motovunska magla“ (Naklada Uliks, 2021.). Sve tri knjige prevedene su na slovenski jezik u izdanju Založbe Stella, Šmarješke toplice. Ista nakladnička kuća priprema i engleski prijevod knjige „Naša Troja“, pod nazivom „The True Troy“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –