Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vedran Sinožić

Naša Troja : drugo, prošireno izdanje

  • Nakladnik: Naklada Uliks
  • 11/2016.
  • 124 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538129032
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Naša Troja" istarski povjesničar Vedran Sinožić iznosi svoje spoznaje o pravoj lokaciji drevne Troje. Nakon višegodišnjih istraživanja i iscrpnog rada na sakupljanju svih dostupnih informacija i spoznaja Sinožić iznosi mnogobrojne argumente koji dokazuju da legendarna Homerova Troja nije smještena na Hisarliku u Turskoj, već se nalazi u Republici Hrvatskoj - to je današnji grad Motovun u Istri.

Vedran Sinožić u ovoj zanimljivoj knjizi vodi čitatelja na putovanje po drevnoj Istri čije tragove nalazimo i danas te na priča i o tome gdje se nalazila Homerova Itaka, kuda je plovio Odisej te pruža sasvim novi doživljaj pri čitanju besmrtnih Homerovih epova. 



***


Zamisao o nastanku ove knjige stara je petnaest godina. Tada sam, ulazeći u mističan svijet Istre, osjetio skriveni misterij brda na kojem je smješten Motovun.

Ipak, vrativši se u daleko djetinjstvo, moram se prisjetiti knjige koju mi je darovala pokojna prof. Emilija Sambolek Hrbić, "Ilijada i Odiseja", koja je bila namijenjena za neobaveznu lektiru, ali zato vrlo motivirajuća za mene i moju predodžbu o svijetu.

Ljubav prema čudesnom Homerovu svijetu, za koji sam bio već tada siguran da je negdje postojao, bez obzira na pojedine fantastične dijelove epova bio je onaj prvi korak, koji je stvorio temelje ove knjige.

Drugi je korak bila Salinasova knjiga i njegov prevratnički pokušaj da se najzad krene u potragu za pravom Trojom. S godinama sam se saživio s njom, ali istovremeno počeo slobodnije razmišljati o lokaciji Troje. Posebno me intrigirala riječ Istra, ali bez obzira na to, nisam imao drugih spoznaja. Vodio me ipak neki osjećaj ili instinkt da se Troja nalazi u Istri. Čestim obilascima po gradićima i selima Istre, uz osjećaj ljubavi, došao sam i do Motovuna. Naprosto, jednog dana čitajući Truhelku shvatio sam da je Troja Motovun, a samim time i to, da je Itaka otok Unije, jer se ona mora nalaziti u blizini Troje.

U mom je slučaju uz talent, nešto znanja i malo mašte, morala sudjelovati i velika ljubav prema epovima, da bi sve to na koncu urodilo plodom, ovom knjigom koja če otvoriti nepoznato doba naše povijesti.

Pisanje knjige je zbog stalnog pristizanja novih spoznaja trajalo oko tri godine i bilo je slično slaganju teško rješiva mozaika, a taj se proces i nastavio, pa je stoga i došlo do objave drugog, proširenog izdanja u kojoj su neke činjenice i spoznaje objavljene u boljem svjetlu.

Uz mene je bilo nekoliko prijatelja, koji su nesebičnim pomaganjem pripomogli ovom projektu, a posebno moja sestra.

(autor)

Vedran Sinožić, rođen je u Puli 15. svibnja 1966. Od svog rođenja živi u istarskom Novigradu. Homerova djela inspiracija su za autora od djetinjstva pa do zrelih godina života. Vrlo je neobično reći da ga je potraga za izgubljenom Trojom ponukala da završi studij povijesti i hrvatskog jezika u Puli, na Sveučilištu Juraj Dobrila, nadajući se da će se tako usavršiti u svojoj potrazi. Istarski krajolik i zemlja, u kombinaciji s Homerovim epovima, autoru su prikazali put do Troje. Do sad je objavio knjige „Naša Troja“ (2015. vlast. nakl., 2016. Naklada Uliks, prošireno izdanje) „Kalisto : Naša Troja II“ (Naklada Uliks, 2019.) i „Motovunska magla“ (Naklada Uliks, 2021.). Sve tri knjige prevedene su na slovenski jezik u izdanju Založbe Stella, Šmarješke toplice. Ista nakladnička kuća priprema i engleski prijevod knjige „Naša Troja“, pod nazivom „The True Troy“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –