Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Itana Popić

Tradicionalni kolači 2

  • Nakladnik: Naklada Uliks
  • 11/2008.
  • 464 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537306304
  • Cijena: 51.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Miris svježe pečenih kolača u svakom će od nas pobuditi osjećaj ugode i zadovoljstva. Vratit će nas u djetinjstvo, oživljavajući u nama osjećaj sigurnosti i topline roditeljskog doma, kao i osjećaj svečanosti i važnosti trenutka. Jer, kolači se ne pripremaju svakodnevno, već se njima uljepšavaju svi važniji događaji u našem životu, od raznih proslava i obiteljskih okupljanja, do običnih nedjeljnih ručkova. Kolači su obavezan dio svih važnijih svečanosti i njihovo se iznošenje i posluživanje smatra kulminacijom i najsvečanijim trenutkom cijelog događaja.

Znamo da kolači i slastice ne samo da nisu nužni u prehrani, već je zbog zdravlja poželjno da ih konzumiramo u što manjim količinama. Ipak, svjesni smo da ih se nikako ne možemo i ne želimo odreći. Jer kolači pružaju zadovoljstvo i poseban užitak našim fizičkim osjetilima, ali isto tako i emocionalni užitak. Pri tom se ne misli na uživanje u raznim industrijski načinjenim slasticama kojima smo doslovce zatrpani i koje sasvim sigurno zadovoljavaju samo našu fizičku potrebu za slatkim.

Domaći kolači i slastice nešto su sasvim drugo i u potpunosti se razlikuju od onih kupljenih u trgovini od pripreme do konzumacije. Domaće kolače pripremamo za određene ljude i određene prigode što im daje posebnu osobnost. Za njihovu izradu potrebno je mnogo strpljenja, pa i ljubavi. S pažnjom se dekoriraju i iznose na stol izazivajući veselje među okupljenima. Ne konzumiraju se na ulici, direktno iz ambalaže kao mnogi od industrijskih kolača, već polako, s užitkom, za stolom u društvu bliskih osoba.

Zbog svega toga, bilo da kolačima slavimo najznačajnije trenutke naših života ili samo pojačavamo zadovoljstvo druženja s ukućanima ili prijateljima, kolači su važan i nezamjenjiv dio naše prehrane.

Mnoge domaćice (ili domaćini) u današnje vrijeme izbjegavaju pripremu kolača smatrajući da je njihova izrada suviše komplicirana i dugotrajna. Naravno da postoje kolači za čiju je izradu potrebno veće umijeće, više strpljenja i vremena. Ali postoji velik broj kolača
koje ćete pripremiti sasvim lako, jednostavno i brzo, pogotovo danas kada je većina namirnica lako dostupna. Za zadovoljstvo koje ćete pružiti vašim ukućanima i gostima svakako se vrijedi potruditi. Proslave dječjih rođendana danas uglavnom prolaze s naručenim, gotovo kupljenim kolačima i tortama. Rođendan na kojem se jede torta koju je pripremila mama ili baka uvijek se posebno ističe.


U ovoj knjizi naći ćete velik broj recepata za razne kolače koji su u većoj ili manjoj mjeri tradicionalni. Teško je odrediti što je danas tradicionalno, a što ne. Promjene donose svoje u svim aspektima života, pa tako i u izradi kolača. Neki su zbog sve češće pripreme postali tradicionalni premda nisu bili na stolovima naših predaka prije nekoliko stoljeća. Drugi, vrlo stari, proživjeli su promjene uvjetovane načinom života, pa se tako nekad uobičajene namirnice kao na primjer mast, vrlo rijetko upotrebljavaju, a pripremljen prašak za pecivo ili vanilin šećer kojih nekad nije bilo, često.

Izrada svakog kolača opisana je što detaljnije i jednostavnije, a uz svaki recept stoji i slika što će vam pomoći u izboru i pripremi kolača.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –