Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Shunryu Suzuki

Zen um, početnikov um : Klasik budističke misli i prakse

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Ksenija Premur
  • 07/2023.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789532575507
  • Cijena: 13.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nastala na temelju autorovih predavanja i govora, knjiga "Zen um, početnikov um" ubrzo je postala klasik koji je brojnim zapadnjacima približio zen-budističko učenje. Shunryu Suzuki smatrao je da su upravo oni savršeni za razvijanje zen uma jer je njihov um lišen svakog iskustva, spreman prihvatiti, sumnjati i tako otvoren za sve mogućnosti.

Kombinirajući drevnu metodu poučavanja, jednostavan ali poetičan rječnik i prispodobe iz svakodnevnog života, pokazuje kako vježbati sabranost i zadubljenost održavajući um čistim.

Shunryu Suzuki, (1905.-1971.) bio je izravni duhovni potomak zen majstora Dogena iz 13. stoljeća. Kao već priznati i uvelike cijenjeni zen majstor u Japanu, Suzuki-roshi stiže u Ameriku 1959. godine u kratki posjet. Ali toliko ga se dojmila kakvoća „početnikova uma“ i ozbiljnosti s kojom se susretao kod Amerikanaca zainteresiranih za zen da se na kraju nastanio u San Franciscu.

Uz pomoć ljudi koji su mu se željeli pridružiti, osnovao je središe za meditaciju pod nazivom Zen Center i, pod njegovim vodstvom, otvorena su još tri velika centra, uključujući Zen Mountain, prvi centar za obučavanje zen redovnika izvan Azije. Bio je jedan od najutjecajnijih zen učitelja svoga doba.

Umro je u prosincu 1971., godinu dana nakon što je ova knjiga objavljena na engleskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –