Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Burza rada

  • Nakladnik: Umjetnička organizacija Lađa od vode
  • Urednik: Julijana Matanović
  • 08/2023.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN 9789535071907
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Burza rada" je zbornik priča dvanaest spisateljica. Dvanaest spisateljica, dvanaest zanimanja, dvanaest priča iz različitih povijesnih situacija, dvanaest žena čija se prepoznatljivost u književnom svijetu uveliko razlikuje, dvanaest njih koje bi, po godini upisanoj u izvode iz knjige rođenih, jedne drugima mogle biti majke i kćeri. “Referentica” Burze rada  je Julijana Matanović.

U knjizi su sljedeće priče:

  1. Danijela Crljen: Balerina
  2. Anja Šovagović Despot: Barunica
  3. Ružica Miličević: Dojilja
  4. Goga Hajtić: Konobarica
  5. Nada Đerek: Ledarica
  6. Božica Jelušić: Perodržačica
  7. Iva Mirčić: Rudarica
  8. Sanijela Matković: Slikarica
  9. Rosi Kugli: Svodilja
  10. Vlatka Poljanec: Tajnica
  11. Blanka Will: Vrtlarica
  12. Julijana Matanović: Tkalja

***

Kad Julijana Matanović uređuje i/ili piše neku knjigu, onda, draga štilice i takav štioče, možeš biti sigurna ili siguran u tri stvari: prva je da će knjiga imati čitatelje i čitateljice, druga je da će ponuditi neki pionirski  vidik, kojemu se nisi nadao i kojeg će se drugi dosjetiti tek kasnije, treća je da će to učiniti nekako nenametljivo i blago. Tako i ovdje. U knjizi "Burza rada" koja okuplja dvanaest autorica dvanaest je njihovih priča o iskustvu dvanaest različitih zanimanja. Zanimanja su abecednim redom: balerina, barunica, dojilja, konobarica, ledarica, perodržačica, rudarica, slikarica, svodilja, tajnica, vrtlarica, tkalja, a knjiga je onaslovljena Burza rada. Jednostavno, zar ne? Jest, ali takvoj se ideji nitko još nije dosjetio.

"Burza rada" okupila je i one koje već imaju dosta spisateljskoga u prstima, rukama i izdanjima, i one koje se tek rijetko oglašavaju, i poznate i manje poznate i dala im prostor i glas, a na čitateljima je da ponesu onaj tekst koji im najprije zapne i najdulje ostane.

Evelina Rudan

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –