Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Deb Dana

Usidreni u svom tijelu : Kako nam živac vagus određuje kvalitetu života

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Aleksandra Barlović
  • 01/2024.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789532575828
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svađa s partnerom, neugodan razgovor s kolegom, ružan komentar na društvenim mrežama – iako ovo nisu životno ugrožavajuće situacije, često reagiramo kao da jesu. Razlog je naša biologija, a ključnu ulogu u tome ima živac vagus – on se proteže od leđne moždine do naših organa i tako omogućuje komunikaciju tijela i mozga. Upravo o njihovom odnosu ovisi kako ćemo reagirati u izazovnim, ali i svakodnevnim situacijama poput svađe s partnerom, neugodnog razgovora s kolegom i ružnog komentara na društvenim mrežama. 

Važnost živčanog sustava za naš osjećaj sigurnosti i regulacije shvatio je 90-ih godina 20. stoljeća Stephen Porges i razvio takozvanu polivagusnu teoriju, koja se pokazala uspješnom u praksi te mnogima pomogla da se lakše nose sa životnim izazovima i postignu dugoročnu stabilnost.

Deb Dana je o polivagusnoj teoriji učila izravno od njezinog tvorca, a u knjizi "Usidreni u svom tijelu" jednostavnim jezikom objašnjava njezine postavke i pokazuje nam kako da razvijemo bolji odnos s našim tijelom, sprijateljimo se sa svojim živčanim sustavom i promijenimo način na koji reagiramo na poteškoće. Uz njezine vježbe možemo lakše regulirati intenzitet emocija, prepoznati i utjecati na znakove upozorenja koje nam tijelo šalje kada smo u opasnosti, pronaći put u sigurnost te općenito razviti veću otpornost i intuiciju.

Deb Dana, licencirana klinička socijalna radnica, liječnica je i savjetnica specijalizirana za korištenje polivagusne teorije i njezinih postavki s ciljem shvaćanja i razrješavanja utjecaja traume te stvaranja načina rada koji prihvaćaju ulogu autonomnog živčanog sustava. Osmislila je kliničku obuku Rhythm of Regulation te diljem svijeta drži predavanja o načinima na koje polivagusna teorija oblikuje rad s osobama koje su proživjele traumu. Osnivačica je Polivagusnog instituta, klinička savjetnica u Klinici Khiron i savjetnica za Unyte. Autorica je nekoliko kliničkih publikacija, a svoju perspektivu polivagusne teorije predstavila je i u knjizi "Befriending Your Nervous System: Looking Through the Lens of Polyvagal Theory". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –