Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Servan-Schreiber

Ozdravljenje: Liječenje stresa, anksioznosti i depresije bez lijekova i psihoterapije

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Milica Lukšić
  • 09/2006.
  • 229 str., meki uvez
  • ISBN 9532570233
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga “Ozdravljenje: Liječenje stresa, anksioznosti i depresije bez lijekova i psihoterapije” francuskog doktora i profesora Davida Servana-Schreibera, jednog od osnivača američkih Liječnika bez granica, nudi sedam prirodnih terapija za liječenje bolesti izazvanih stresom.

Autor u svom holističkom pristupu ne uključuje ni lijekove ni tradicionalnu psihoterapiju (za koje tvrdi da nikada nisu bili učinkoviti), ali oslanja se na sposobnost mozga za iscjeljenje. Kombinirajući znanstvene podatke, dijagrame i anegdotalne dokaze, autor nas vodi kroz alternativne terapije, uključujući akupunkturu, prehranu i slične metode, koje su suvremeni liječnici gotovo posve izbacili iz prakse, a koje smatra od presudne važnosti za postpartalnu depresiju i bipolarni poremećaj.

U posljednjem odlomku nudi savjete i tehnike za poboljšanje komunikacije u osobnim odnosima te za integraciju terapija u svakodnevni život.

Jedna od metoda koju predlaže jest da kad smo u stanju stresa, uznemirenosti, depresije ili gnjeva, nastojimo postići tzv. srčanu koherenciju. U svakodnevnom životu, to je stanje u kojem naše ideje struje prirodno i bez napora: lako pronalazimo riječi da izrazimo ono što želimo reći. To je i stanje u kojem se lako prilagođavamo nepredviđenim okolnostima, ma kakve bile.

Kako se ona postiže?

Najbolje je početi sa dva duboka, polagana udaha. Da bi djelovanje bilo maksimalno, moramo zadržati pažnju usredotočenu na disanje sve dok ne ispustimo dah, a onda nekoliko sekundi zaustavimo disanje, dok sljedeći udah ne počne sam od sebe. Smisao je u tome da nam um pluta sa izdahom do točke kad postaje lagan i pun. Tada, na drugom stupnju, zamislimo da dišemo kroz srce (ili središte grudnog koša, ako srce još ne osjećamo izravno). Dok nastavljamo polako i duboko disati (ali bez napora), vizualiziramo – i zaista osjećamo – kako svaki udah i izdah prolaze kroz ključne dijelove tijela. Zamislite da svaki udah kisika hrani tijelo, a svaki izdah ga oslobađa otpada koji mu više ne treba.

Treći stupanj sastoji se od toga da postajemo svjesni osjećaja topline ili prostranosti koji se razvija u grudnom košu; mislima i dahom održavamo i njegujemo taj osjećaj. Jedan način da to postignemo je da prizovemo osjećaj priznanja, zahvalnosti ili ljubavi i pustimo ga da nam ispuni grudni koš. Kod drugih, spokojni prizor iz prirode donosi osjećaj unutarnjeg ispunjenja.

Prilikom ove vježbe, ljudi ponekad primijete blagi osmijeh na svojim usnama, kao da se proširio iz sjaja u grudnom košu. To je jednostavni znak da je koherencija uspostavljena. Ostali znakovi su osjećaj lakoće, topline ili širenja u grudima.

***

Dr. David Servan-Schreiber je nagrađivan i međunarodno priznat autoritet na području psihijatrije i neuroznanosti. Klinički je profesor psihijatrije pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu, i aktivan je na području svoje profesije, kao i u odboru Liječnika bez granica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –