Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Luther

Temeljni reformatorski spisi : Sv. 1 i 2

  • Nakladnik: Demetra
  • Prijevod: Goran Gajšak
  • 10/2006.
  • Sv.1: 299; Sv.2: 238 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532250794
  • Cijena: 42.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
I povjesničari i teolozi jednoglasni su u tome da je reformacija otpočela u Wittenbergu u jesen 1517. g. s Lutherovim tezama za «Raspravu o objašnjenju snage oprosta.» «95 teza» su postale pojam i tek je u vezi s njima ime wittenberškog redovnika, augustinca Martina Luthera došlo na sva usta. Luther se u svojoj Raspravi okreće protiv zloporabe papinske vrhovne vlasti (i moći) ključeva kroz prodaju oprosnih pisama. Njegova kritika se temeljila na jednom novom, iz Biblije usvojenom razumijevanju vjere, te je dovela u pokret Crkvu, ali takoder i sva ondašnja stajališta.

Promatrajući teze danas, prije svega je teško objasniti njihov utjecaj u narodu, jer su bile napisane na latinskom i već samim tim neprikladne za širenje. Lutherove su teze nesumnjivo bile upravljene isključivo obrazovanoj javnosti. Pritom napad na wittenberšku dvorsku crkvu koji mu je nadodan od budućeg naraštaja, ne igra nikakvu ulogu. To je pri akademskim raspravama bio jedan loš postupak, a uz to nije obilježen po samom Lutheru. U stvari nitko neznatniji od Melanchthona (1497-1560), Lutherovog bliskog suradnika i prijatelja, nije ostao u suvremenom sjećanju da je 31. listopada 1517. započeo napad tezama. Datum i razašiljanje teza osigurani su Lutherovim pismom iz 31. listopada 1517. naslovljenim na kardinala Albrechta iz Brandenburga (1490-1545), nadbiskupa magdeburškog i majnškog kao i upravitelja halberstadtske biskupije, čiji prijepis je Luther sačuvao.

Jamačno «95 teza» nisu bile kako misli E. Iserloch samo jedan biskupima upućen «obrazac» koji je sastavljen u obliku teza «da bi izrazio mnijenja `disputandi causa' bez da se s njima poistovjeti». Tome protuslovi Lutherovo sjećanje da toj stvari usprkos svoj «ludosti, neznanju i slabosti» nije više mogao uzmaći (njegov predgovor), tome isto tako protuslove njegova daljnja objašnjenja, propovijedi, spisi i rasprave na temu spora o oprostu. O namjeri da se izvrši «Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum» - tako glasi naslov «95 teza» u izdanju Adama Petrija 1517. u Baselu - također jasno kaže poziv koji prethodi tezama. (...)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –