Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikolaj Berdjajev

Ruska ideja : Osnovni problemi ruske misli XIX. i početka XX. stoljeća

  • Nakladnik: Demetra
  • Prijevod: Ivan Varga
  • 01/2006.
  • 231, tvrdi uvez
  • ISBN 9532250662
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Ali glavna figura u ruskoj religijskoj misli i glavna figura religijskih iskanja 19. stoljeća nisu filozofi već romanopisci - Dostojevski i L. Tolstoj. Dostojevski je najveći ruski metafizičar, točnije, antropolog. On je učinio velika otkrića o čovjeku, pa od njega otpočinje nova era u unutrašnjoj povijesti čovjeka. Nakon njega čovjek više nije onaj što bijaše prije njega. Samo Nietzsche i Kierkegaard mogu s Dostojevskim podijeliti slavu začetnika ove nove ere.

Ta nova antropologija uči o čovjeku kao o proturječnom i tragičkom biću, u višem stupnju neuspjelom, koje ne samo što strada nego i voli stradanje. Dostojevski je više pneumatolog nego sociolog, on postavlja probleme duha, i o problemima duha napisani su njegovi romani. On prikazuje čovjeka koji je prošao kroz razdvoj. Kod njega se pojavljuju ljudi udvojenih misli. U ljudskom svijetu Dostojevskog otvara se polarnost u samoj dubini bitka, polarnost same ljepote. Dostojevski razvija interes za čovjeka kada otpočinje unutrašnja revolucija duha. I on prikazuje egzistencijalnu dijalektiku ljudskog razdvajanja. Stradanje iskupljuje zlo. Sloboda, koja jest znak višega dostojanstva čovjeka, njegove sličnosti s Bogom, prelazi u samovolju. Samovolja pak rada zlo. Zlo jest znak unutrašnje dubine čovjeka. Dostojevski otkriva podzemlje i podzemnog čovjeka, dubine podsvjesnoga...

Ta tema o slobodi osnovna je tema "Legende o Velikom Inkvizitoru", vrhunca stvaralaštva Dostojevskog. Prihvaćanje slobode označava vjeru u čovjeka, vjeru u duh. Odricanje od slobode nevjerovanje je u čovjeka. Poricanje slobode je antikristov duh. Tajna Raspeća jest tajna slobode. Raspeti Bog slobodno se izabire kao predmet ljubavi. Krist ne vrši nasilje svojim likom. Ako bi Sin Božji postao carem i organizirao zemaljsko carstvo, onda bi sloboda bila oduzeta čovjeku. Veliki Inkvizitor govori Kristu: "Ti si poželio slobodnu ljubav čovjekovu". Ali sloboda je aristokratska, ona je nesrazmjerno breme za milijune milijuna ljudi. Naprtivši ljudima breme slobode, "Ti si postupio kao da ih ne voliš posve". Veliki Inkvizitor prihvaća tri iskušenja koja je Krist odbacio u pustinji, poriče slobodu duha i želi usrećiti milijune milijuna nejačadi. Milijuni će biti sretni, odrekavši se ličnosti i slobode".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –