Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božica Mirić Drago Vukušić Drago Vukušić

Hrvatska regionalna kuharica

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 12/2006.
  • 532 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532231528
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ovoj su knjizi autori na jednome mjestu ponudili velik izbor autohtonih jela iz svih hrvatskih regija. Sabrali su višestoljetna iskustva u pripremanju hrane, koja pokazuju mudrost i umijeće naroda da u uvjetima, nerijetko i posvemašnje oskudice i siromaštva kreira maštovita, ukusna i zdrava jela.

Autori su, uz neznatne intervencije, s obzirom na bogatstvo ponude i tehnologiju pripreme, nastojali sačuvati to narodno iskustvo i izvornost.

Knjiga je podijeljena na poglavlja o istarskoj kuhinji, primorsko-otočnoj, dalmatinskoj, dubrovačko-neretvanskoj, slavonsko-baranjskoj, međimursko-podravskoj, ličko-goranskoj, zagorsko-prigorskoj kuhinji te kuhinji Zagreba i zagrebačke regije. Posebna su poglavlja posvećena salatama i tradicionalnim jelovnicima tijekom blagdana.

Jela naših regija su kao narodne pjesme: iz naroda su, za narod i teško im je naći autora.

***

Božica Mirić (Zagreb, 1939.) po svršetku Pedagoške akademije (smjer domaćinstvo) kraće vrijeme je predavala u osnovnoj školi. Uskoro se zapošljava u Narodnom sveučilištu grada Zagreba, kasnije «Podravkinom» centru za unapređenje prehrane. Od 1980. do 1993. djeluje kao stručni voditelj prehrane, a jedno vrijeme i ravnateljica, Doma umirovljenika. Nakon umirovljenja, od 1993. godine stručni je suradnik za ekonomiku domaćinstva i prehranu SOS-Dječjeg sela Hrvatska. Od 1996. do 2001. stručni je voditelj Zagrebačkog festivala slastica. Pored projekata i stručnih radova s područja prehrane, kooautorica je knjiga «Hrvatski obiteljski objed I-IV» (izdavač:Mozaik knjiga); autorica knjige «Jela i pića s medom». Organizatorica je i stručna suradnica na knjizi «Mozak koji traje» autorice prof.dr. Vide Demarin. Priredila je za tisak «Novodvorsku kuharicu» – što se jelo na dvoru bana Jelačića. «Hrvatska regionalna kuharica» njezin je kooautorski ovogodišnji projekt koji sažima bogato stručno i životno iskustvo.

Drago Vukušić (Lišnjak, 1946.) po završetku Hotelijerske škole, u suradnji s V. Plavčakom 1972. godine otvara hotel «Laguna». 1974. god. otvara privatni restoran «Grič-Kod Drageca», da bi 1989.godine otvorio poznati zagrebački restoran «Hrvatski kulturni klub» u Muzeju za umjetnost i obrt. Uz sve navedeno, autor je i jedan od osnivača Udruženja samostalnih ugostitelja grada Zagreba, aktivni član Turističke zajednice grada Zagreba i Turističke zajednice Hrvatske; četiri godine obnašao je dužnost podpredsjednika Zagrebačke obrtničke komore, a posljednjih 6 godina predsjednik je Odbora za strukovnu izobrazbu OKZ-a.

Drago Vukušić dobitnik je mnogih priznanja. Za svoj mentorski rad sa učenicima Ugostiteljske škole 2005.dobio je nagradu Šegrt Hlapić od strane Hrvatske obrtničke komore. Također treba istaknuti nagradu «Antun Štifanić» Hrvatske turističke zajednice te «Zlatnu kunu» Hrvatske gospodarske komore. Ujedno je kooautor knjiga «Hrvatski obiteljski objed I-IV» i «Hrvatska regionalna kuharica».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –