Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hans Dieter Hartmann

Šparoge

  • Nakladnik: ITD Gaudeamus
  • Prijevod: Antonija Dujmović
  • 01/2007.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789537380038
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Šparoga je od davnina posebno cijenjeno povrće. Šparoga (Asparagus officinalis L-), drugi nazivi: sparožina, kuka,vilina metla, beluš, je trajna zeljasta biljka s razvijenim podzemnim drvenastim dijelom. Naraste 1-1.5 m visine. Stabljika je uspravna, tanka, dobro razgranata, a pri dnu deblja i odrvenjela. Razvije se iz mesnatih izboja koji su u proljeće sočni i vrlo ukusni; tada se i beru te koriste kao iznimni specijalitet.

Šparoga se koristi od davnine i u pučkoj medicini. Djeluje kao odličan diuretik, a pripisuju joj i mnoga druga ljekovita svojstva. Zbog svih navedenih kvalitetnih osobina, šparoga se već dugo i uzgaja. Danas je kultura ove povrtnice u svijetu već vrlo raširena, a u nas jedva da je i poznata.

U nas se šparoge mogu kupiti u većim trgovačkim centrima, i to uglavnom konzervirane, naravno iz uvoza. Kao samonikle biljke beru se najčešće u primorskim krajevima Hrvatske (Istra, Dalmacija), gdje se češće nego u drugim krajevima koriste za pripremanje posebnih jela ili zimnice. Kao nadomjestak šparogi skupljaju se tu i tamo i proljetni izdanci bljušta (Tamus communis L.) i, najčešće, ukiseljavaju za zimu.

U ovoj knjizi naći ćete upute i savjete o uzgajanju šparoga u vlastitome vrtu. Saznati ćete koje su najbolje sorte za vaš vrt te dobiti jednostavne upute za uzgajanja šparoga. Uz to, u knjizi ćete pronaći i recepte za degustaciju ove gastronomske delicije.

Prof. dr. Hans Dieter Hartmann bio je 30 godina na čelu Instituta za uzganje povrća u Geisenheimu. Težište njegova istraživačkog rada je na uzgajanju šparoga I navodnjavanju povrća. Putem brojnih objavljenih djela dr. Hans Dieter Hartmann proširio je svoje stručno znanje i na međunarodnu razinu. U nakladi Eugen Ulmer izašlo je njegovo djelo pod nazivom "Šparoge - osnove o uzgajanju".

«Knjiga «Šparoge» Hans Dietera Hartmana obrađuje vrlo temeljito svu problematiku koja je vezanu uz tu iznimnu povrtnu kulturu. Mnošto izvrsnih fotografija, crteža i tekst prilagođen prosječnom uzgajivaču iz hobija, hranidbeno-ljekovita svojstva i odlični recepti bit će od velike pomoći svima onima koji se vole okušati u uzgoju manje poznatih kultura.

Na taj vrlo prihvatljiv način, putem odlično ilustrirane knjige, može se dosta ljudi odlučiti i za veći uzgoj (jer do sada ne postoji pravi komercijalni uzgoj u Hrvatskoj). Osim toga, velika raznolikost u klimi (kontinetalno i mediteransko područje) može samo pogodovati takvoj odluci zbog mogućnosti odabira kako klimata tako i kvalitetnih tala u Hrvatskoj, čime se mogu pomicati rokovi berbe, a time i kontinuitet prisutnost domaće kultivirane šparoge na našem tržištu..»
doc. dr. sc. Bruno Novak

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –