Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter James Nick Thorpe Nick Thorpe

Drevni izumi

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Predrag Raos
  • 04/2007.
  • 672 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531400404
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Od grčkog parnog stroja do rimske vatrogasne štrcaljke... Od aztečke žvakalice do etruščanskog umjetnog zubala... Od kineskih seizmografa do mezopotamskih električnih baterija... Od operacija mozga iz kamenog doba do srednjovjekovnih ručnih granata... Od faraonskog sueskog kanala do minojskih vodenih zahoda...

Mi žitelji dvadeset prvog stoljeća skloni smo vjerovanju da naše doba posjeduje monopol na izum lukavih strojeva, uređaja za olakšavanje rada, kao i na graditeljske pothvate i naprednu tehnologiju. Međutim, autori ove knjige otvaraju nove vidike i otkrivaju da je velik broj čovjekovih važnih i zapanjujućih otkrića zapravo star već tisuće godina.

Historičarsko-arheološki tim Peter James i Nick Thorpe udružio je svoja znanja i skupio kompendij ljudske domišljatosti kroz vjekove. I tako zajednički nedvojbeno dokazao da su naši preci, bez obzira kako davno živjeli i koji dio globusa nastavali, bili pravi majstori za rješavanje problema. Tako nam ova bogata knjiga na preko 670 stranica otkriva mnoštvo podatke o medicini, prometu, viskoj tehnologiji, spolnom životu, vojnoj tehnologiji, predmetima iz svakodnevne upotrebe, jelu, piću i drogama, gradskom životu, poljoprivredi, životu u kući, komunikacijama i sportu i razonodi, sve do godine 1942. kada je Kristofor Kolumbo naletio na Karibe i tako pokrenuo slijed događaja koji će preobraziti, a velikim dijelom i razoriti autohtone civilizacije Novoga svijeta.

Zbog svega je ovo djelo knjiga o tehničkim i znanstvenim postignućima ljudskoga roda iz svih razdoblja prije rođenja modernog svijeta koncem petnaestog stoljeća. I ona nam prenosi jednostavnu poruku: naši preci, bez obzira kako davno i na kojem dijelu globusa živjeli, nisu bili budale.

Jer da jesu, drevni Bagdad ne bi posjedovao efikasnu poštansku službu, banke i tvornicu papira; u Francuskoj ne bi još 13 000. pr. Kr. postojali rudimentarni kalendari; a prije više tisuća godina u pustinjama američkog jugozapada ne bi se pojavile stambene zgrade s etažnim vlasništvom; stari Grci ne bi poznavali rani oblik računala; plastična kirurgija ne bi postojala u Indiji još u prvom stoljeću prije Krista; stari Egipćani ne bi poznavali efikasna kontracepcijska sredstva; u Kini,se u desetom stoljeću, ne bi vodili bojevi i bacačima plamena.

A «Drevni izumi», knjiga što se presipa neobičnim podacima i zabavnim zanimljivostima, ne bi bila napisana nikad a posebno ne ovako bodro i s puno humora, istovremeno pokrivajući mnoštvo tema ali pisana pristupačnim jezikom, ne bi li odala veliko slavlje beskonačnoj inventivnosti ljudskog uma.

***

PETER JAMES je profesionalni pisac, specijaliziran za staru povijest i arheologiju. Studirao na Bir-minghamskom i Londonskom sveučilištu, a sebe zove »generalistom« za drevni Bliski istok i Sredozemlje. Objavio je mnoštvo članaka o drevnoj tehnologiji, kronologiji i povijesti znanosti te je glavni autor vrlo kontroverzne knjige «Centuries of Darkness» (Stoljeća tame).

DR. NICK THORPE, arheolog specijaliziran za pretpovijest, studirao je na Sveučilištu u Readingu i Londonu, a trenutačno je docent arheologije na King Alfred's Collegeu u Winchesteru. Kao voditelj istraživačkih projekata u Britaniji i Danskoj, objavio je mnoštvo članaka o poljodjelstvu, kronologiji, metalurgiji, astronomiji i pretpovijesnom društvu u brojnim knjigama i časopisima, a osim toga je i suautor knjige «Centuries of Darkness».

Peter James jedan je od najprodavanijih autora krimića i trilera u svijetu.  Osvojio je brojne književne nagrade za krimiće i trilere u Velikoj Britaniji, a njegov serijal o detektivu Royu Graceu preveden je na 38 jezika i prodan u više od 19 milijuna primjeraka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –