Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ante Ciliga

U zemlji velike laži

  • Nakladnik: Naklada Ceres
  • Prijevod: Predrag Raos
  • 08/2007.
  • 398 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532670110
  • Cijena: 365.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"U zemlji velike laži" i "Sibir, zemlja progonstva i industrijalizacije" glavna su djela Ante Cilige. Sovjetski savez (ili Zemlju velike laži) Ciliga je dobro poznavao i cijelu istinu o njoj znalački je i talentirano pretočio na brojnim stranicama ove knjige, koju je napisao između 1935. i 1938., a koja je objavljena prvi put u Parizu u izdanju kuće Gallimard 1938. Prevedena je potom i objavljena u mnogim zemljama uključujuči tu i Japan. Ovo je prvo hrvatsko izdanje.


***

Ante Ciliga je rođen 1898. godine. Već od 1919. godine uključuje se u borbu protiv diktature Karađorđevića. S 24 godine postaje sekretarom komunističke partije Hrvatske. Član je Politbiroa centralnog komiteta kopmunističke partije Jugoslavije. 

1926. godine poslan je u Moskvu kao predavač u školi jugoslavenske partije. Angažiran je i u radu balkanske sekcije Kominterne. Već 1929. godine prelazi u opoziciju. Uhićen je 1939. godine i bez saslušanja osuđen i tri godine provodi u Lenjingradskom zatvoru prije progonstva u Sibir. Smrt je izbjegao tako što ga je Višinski pomilovao. 

Ante Ciliga je napisao i u Francuskoj objavio više knjiga. Uz knjigu "U zemlji velike laži", objavio je "Sibir, Zemlja progonstva i industrijalizacije", zatim "Lenjin i revolucija", "Proleterska revolucija, Južni Slaveni između istoka i zapada", "Kriza države Jugoslavije u doba Tita" i druge. 

Umro je u Zagrebu 21. listopada 1992.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –