Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Horvat

Hrvatski panoptikum

  • Nakladnik: Ex libris
  • 06/2007.
  • 327 str., meki uvez
  • ISBN 9789536310760
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U opsežnom i bogatom književnom, publicističkom i novinarskom opusu Josipa Horvata, posebno mjesto zauzima knjiga povijesnih portreta pod naslovom „Hrvatski panoptikum“. U njoj su opisani – često s mnoštvom potpuno nepoznatih pojedinosti – životni puti sljedećih autora: Hugo Mihalovich, Vinko Krišković, Vladimir Lunaček, Milivoj Dežman i Milan Šufflay.

Horvatova je knjiga prvi put objavljena u Zagrebu, u nakladi NIP Stvarnost 1965., a drugi put u nakladi NZ Globus 1985.

U pogovoru prvom izdanju Horvat sam priznaje da "ljudi oživljeni na ovim stranicama nisu velikani ni heroji, a ni slavljenici. Nisu bili velikani koji idejom i djelom oblikuju svoju i naredne generacije. Nisu bili heroji koji ličnom žrtvom, za više dobro zajednice postavljaju moralni uzor pokoljenjima. Još manje su bili celebriteti koji nekom virtuoznošću trenutno fasciniraju svijet, a sutra već budu zaboravljeni. Oni su samo nastupali u javnom životu Hrvatske, u manjim ili većim ulogama, pa onda nestali."

Horvat je u svoj Panoptikum unosio mnoštvo pojedinosti, često puta važnih i šire a ne samo za utvrđivanje pojedinih crta portretiranih pojedinaca. Očigledno ga je pisao sa srcem i u jednom dahu. U njegovom bogatom opusu koji se proteže od „Lijepe naše...“ i „1848.“ do „Kulture Hrvata“ i „Povijesti novinstva Hrvatske“ te mnogih drugih vrijednih izdanja, naći ćemo zasigurno još poneku knjigu koja svakako zaslužuje novo izdanje – za novi naraštaj čitatelja.


***

Josip Horvat (Horvath), književni povjesničar i publicist, rođen je 15. siječnja 1896. u Čepinu, ali je već rano djetinjstvo proveo u Zagrebu, gdje je 1914. završio Trgovačku akademiju. Već od 1913. suradnik je u «Obzoru», a 1926. postaje glavnim urednikom «Jutarnjeg lista» i na toj dužnosti ostaje sve do 1941. Za vrijeme Drugog svjetskoga rata radi u Hrvatskom izdavalačkom bibliografskom zavodu (HIBZ-u), a od kraja 1945. djeluje samostalno.

Umro je u Zagrebu 6. listopada 1968.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –