Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John G. Neihardt

Crni Los govori

  • Nakladnik: Nova akropola
  • Prijevod: Ivana Majcen
  • 10/2007.
  • 231 str., meki uvez
  • ISBN 9789537511005
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga «Crni Los govori» Johna G. Neihardta, prvi put objavljena 1932. godine, jedno je od temeljnih djela o životu i vjerovanju sjevernoameričkih Indijanaca. Neihardt je tridesetih godina prošlog stoljeća dolazio u rezervat Oglala Siouxa u potrazi za materijalom za svoj klasični epski rad o povijesti Zapada. S vremenom je upoznao mnoge Oglala Siouxe, čuo mnoge priče i prikupio pregršt informacija, no želio je upoznati nekog starog vrača kojega bi nekako pokušao navesti da govori o dubljem, duhovnom značenju događaja kojima su svjedočili. Put ga dovodi do Crnog Losa, starog vrača koji u Neihardtu prepoznaje čovjeka željnog učenja, onoga koji pokušava proniknuti u tajne života zbog čega mu stari vrač spremno prepričava svoje vizije i kroz mnoge priče prenosi sva ona znanja koja je sam baštinio od svojih predaka.

„ … Razgovori su počinjali svakoga dana ubrzo nakon doručka i često su se nastavljali kasno u noć. S vremena na vrijeme nastupali su kratki intervali odmora kad bi starac, bez komentara ili isprike, legao s glavom na ruci i gotovo odmah zaspao. Za par bi se minuta probudio, očito vrlo osvježen, i nastavio svoje pričanje kao da nije bilo prekidanja. Većinu su vremena „dugokosi“ prijatelji Crnog Losa, neki mnogo stariji od njega, bili prisutni, često nadopunjujući njegovo pričanje vlastitim sjećanjima…“

Ovo je priča o jednoj prekrasnoj viziji koju je Crni Los, vrač, odnosno sveti čovjek Oglala Siouxa, dobio još u djetinjstvu. Kroz njegovu viziju otvara nam se sasvim novi svijet, magični svijet nevidljivih sila koje vode i štite sve što živi.

Čitajući ovu knjigu ostaje osjećaj žaljenja i krivnje što je naša civilizacija, bešćutna i silovita, bezobzirno pregazila jedan svijet koji nas je mogao podučiti onom dubokom nutarnjem skladu sa samim sobom i prirodom, skladu koji nam toliko nedostaje.

Posljednjih četrdeset godina Neihardtova svrha bila je prenijeti poruku Crnoga Losa svijetu bijeloga čovjeka. Slava knjige «Crni Los govori» širi se Sjedinjenim Državama i Europom, prevedena je na osam svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –