Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darian Leader

Zašto žene pišu više pisama nego što ih šalju?

  • Nakladnik: Arkzin
  • Prijevod: Dejan Kršić
  • 01/2008.
  • 168 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536542246
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Većinu knjiga Dariana Leadera odlikuje jedinstveni stil "popularne psihoanalize" koja je znanstveno utemeljena, intelektualno kritična a istodobno sasvim pristupačna i širokoj publici. To ga smješta u sam vrh novog vala autora poput Slavoja Žižeka i Renate Salecl, koji ispituju kulturne i društvene fenomene pozivajući se na primjere iz književnosti, filma, popularne kulture i naravno, psihoanalize. Pa ipak, od spomenutih autora Leader se razlikuje po svom backgroundu kliničara, koji u njegov rad odašilje nenametljive, no intenzivne impulse.

Pažnju publike privukao je prije desetak godina upravo bestsellerom "Zašto žene pišu više pisama nego što ih šalju?", knjigom koja je do danas prevedena na više od dvadeset jezika, a napokon i na hrvatski. Stekavši pritom i epitet "priručnika za samopomoć namijenjenog intelektualnoj publici", sam je Leader na to odgovorio primjedbom da su "priručnici za upotrebu električnih kućanskih aparata redovito mnogo kompliciraniji od knjiga za samopomoć," što znači da se "ljude na izvjestan način smatra  jednostavnijima od video rekordera."  Ni samog sebe nije postedio ironične žaoke rečenicom da svi oni koji odluče posvetiti svoj život psihoanalizi sigurno imaju nekakav ozbiljan problem.

***

Darian Leader (1965) je psihoanalitičar lakanovske orijentacije s praksom u Londonu. Predaje na sveučilištu Metropolitan u Leedsu, sveučilištu Brunel u Londonu te na London School of Economics.Jedan je od osnivača Centre for Freudian Analysis and Research u Londonu i član European School of Psychoanalysis. Autor je knjiga "Introducing Lacan" (1996, ilustrirala Judy Grove; u Hrvatskoj objavljeno u prijevodu Gorana Vujasinovića kao "Lacan za početnike", 2003), "Why do women write more letters than they post?" (1996), "Promises lovers make when it gets late" (1998), "Freud's Footnotes" (2000), "Stealing Mona Lisa: What art stops us from seeing" (2002), "Why do people get ill?" (s Davidom Corfieldom, 2006).

Predmet njegovog interesa u posljednje vrijeme su problemi depresije i žalovanja, a rezultat tog interesa je i najnovija knjiga "The New Black: Mourning, Melancholia and Depression".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –