Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mladen Stilinović

Hoću kući : Knjige umjetnika 1972. - 2006.

  • Nakladnik: WHW / Što, kako i za koga
  • Nakladnik: Arkzin
  • Urednik: Branka Stipančić
  • 12/2008.
  • 147 str., meki uvez
  • ISBN 9789536542864
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Intervenirajući na materijalima poput kartona, novina, tkanina i predmeta svakodnevne upotrebe, Mladen Stilinović je u svom radu razvio strategiju "siromašnog" umjetničkog postupka, ali i svojevrsne autonomije, neovisnosti od sistema, ne samo u smislu produkcije radova već i njihova prezentacijskog okvira.

Upravo unutar takve strategije, dosljedna je i kontinuirana proizvodnja knjiga koje izvodi sam, u malom broju primjeraka. Do sada ih je izlagao ih je na samostalnim i grupnim izložbama, u galerijama i u različitim drugim prostorima, te s Grupom šestorice autora u sklopu izložba-akcija.

Knjige su 2007. bile pokazane na izložbi "Oduzimanje nula" u Platform Garanti u Istanbulu te 2008. u Van Abbemusuem u Eindhovenu kada je o Stilinovićev umjetničkim knjigama objavljen katalog na engleskom jeziku.

Ova je knjiga objavljena povodom zagrebačke izložbe "Hoću kući - Knjige umjetnika 1972. - 2006." kao katalog na hrvatskom jeziku čija je urednica Branka Stipančić, a koji dokumentira Stilinovićev rad na umjetničkim knjigama od sedamdesetih godina do danas. 
 
"Sedamdesetih i osamdesetih godina Stilinović je crpio svoje teme iz društva dekodirajući i ironizirajući verbalne i vizualne klišeje, ali ni današnje društvo ne zaostaju po bogatstvu kontradikcija koje su mu 'materijal'. Istraživanja u jeziku i osvješćivanje jezične proizvodnje kroz svoje umjetničko stvaranje okosnica je njegova rada, a različiti konteksti samo doprinose polifoniji njihovih glasova. Umjetnik često govori o odnosima moći koje su uvučene u najtananije mehanizme svakodnevnog života.

Njegove su teme istovremeno sveprisutne i vječne, to su 'civilizacijski mitovi': rad, vrijeme, novac, komunikacija, umjetnost?. Prema njima se odnosi katkad krajnje direktno, ponekad prevladava manipulacija, paradoks, ironija i humor. S druge pak strane zna se suočiti s jednostavnim oblicima aktivnosti i jednostavnim materijalima te se usredotočiti na elementarne čestice i situacije kojima se stvara umjetničko djelo.

To je možda najvidljivije u jednom dijelu knjiga u kojima dominira meditativni ton: razmišljanje o materijalnoj realnosti umjetničkog djela, analiza i raščlanjivanje, označavanje i prisvajanje 'svog prostora' unutar stranice papira, povlačenje u privatni prostor. Dok god je umjetnik spreman kretati se u polju tih bazičnih referenci na svoj rad, jezična pitanja i društvene teme, njegov će rad imati svoj integritet koji, vjerujem, neće 'potkopati' vrijeme." (Branka Stipančić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –