Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Grupa autora

Priče o divovima

  • Nakladnik: Pučko otvoreno učilište u Pazinu
  • 08/2008.
  • 166 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537565022
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon "Vampirskih priča" i "Priča o starim Bogovima" knjiga "Priče o divovima", treća je zbirka priča s literarnog natječaja Festivala fantastične književnosti koji je ove godine posvećen stogodišnjici objavljivanja "Velog Jože" Vladimira Nazora.

Više - manje je poznato kako je Vladimir Nazor došao do nadahnuća za svoj kratki roman Veli Jože: njegovi vlastiti zapisi govore nam o tome. Osim što je bio upoznat s pučkim legendama i predajama o divovima koje se i dandanas može čuti u mnogim naseljima u dolini Mirne, a neke je od njih i sam literarno uobličio (poput one o Banu Dragonji), postoji zapis o njegovu izletu u Motovun, iz Pazina gdje je kao profesor službovao na tamošnjoj Gimnaziji, u društvu dobrog prijatelja, tadašnjeg pazinskog gradonačelnika Dinka Trinajstića. Dok su Nazor i Trinajstić pili kavu - na terasi jedne motovunske gostionice, onuda je prošao seljak ogromne tjelesne građe, noseći na ramenu tešku drvenu gredu. "To je moj Veli Jože", uskliknuo je tada Nazor, i bacio se na pisanje djela koje će buduće generacije smatrati čak izvornom narodnom legendom, a ne nečijim autorskim književnim djelom.

Treći trenutak Nazorova nadahnuća za Velog Jožu dolazi iz arheologije. Nažalost, za današnju je kolektivnu svijest, pa čak i za znanstvenu zajednicu, taj podatak skoro zaboravljen, ili kao da je i on postao legendom, jer se o tome u podrobnijim i vjerodostojnim detaljima jednostavno ne zna. Riječ je o istraživanju austrougarskih arheologa koji su potkraj 19. stoljeća u Motovunu ili negdje na području između Motovuna i Brkača pronašli kostur čovjeka ili čovjekolika bića dugačak dva i pol metra...

Zbirka donosi 20 najboljih znanstveno-fantastičnih i fantasy priča nadahnutih divovima koje su, između 50 priča koliko ih je ukupno pristiglo na natječaj, izabrali Mirko Grdinić, Tihana Linardon i Davor Šišović, koji je i urednik zbirke.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –