Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jamamoto Cunetomo

Umijeće samuraja

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Emilio Nuić
  • 10/2008.
  • 272 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532571127
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jedinstveno i vrlo cijenjeno djelo u književnosti bušida koje pruža sliku samurajskog života i kodeksa ponašanja. Autor djela i sam je bio samuraj koji je služio gospodaru brinući se za njegove knjige pa je tijekom godina službe upoznao običaje, učenja i predaje koje je opisao u ovom djelu, stoga osobni komentari i sjećanja ovo djelo čine još bogatijim i posebnijim.

Ovo luksuzno i vrhunski opremljeno izdanje popraćeno je lijepim ilustracijama, i pruža čitatelju rijedak sklad teksta i slike unutar korica knjige.


***

Bušido — Način ratnika — dugo se u Japanu smatra estetikom življenja, pristupom koji život, baš kao i smrt, preobražava u umijeće. Hagakure (doslovce „skriven medu lišćem") jedinstveno je i vrlo cijenjeno djelo u književnosti o bušidu koje pruža sveobuhvatnu sliku samurajskoga života i kodeksa ponašanja iz perspektive osobite tradicije područja Saga, područja kuće Nabešima smještene na sjeverozapadnom Kjušu.

Autor Jamamoto Cunetomo (1659.-1719.) bio je samuraj skromna položaja koji je od devete godine života služio drugom daimjou Nabešime, Micušigeu. Međutim, nije bio u vojnoj ni upravnoj službi, već je služio kao čuvar gospodarevih knjiga, posebice njemu dragih knjiga o japanskom pjesništvu. To objašnjava kako se tijekom godina uspio dobro upoznati sa svim običajima, učenjima i predajama svojega područja, kao i razvoj bliske emocionalne veze sa svojim gospodarom, te u konačnici i bilježenje običaja kao i svojih sjećanja, što je sve dovelo do nastanka opsežnoga djela poznatoga pod nazivom «Hagakure» ili «Antologija Nabešime». Djelo je sabrano na temelju Cunetomovih usmenih kazivanja u pero svomu vjernomu slugi imena Taširo Curamoto, između 1710. i 1716. (Hoei 7 do Kjoha l).

U to je vrijeme u Japanu vladao mir već cijelo stoljeće, a samuraji su uglavnom postali gradski službenici i redarstvenici koji se ponosno razmeću svojim mačevima demonstrirajući svoj status, no bez stvarnih prilika da ih upotrijebe u nekoj bici. Pa ipak, većina područja razdoblja Edo, uključujući i Sagu, bila su osnovana dobrano prije uspostave tokugawskoga šogunata, tijekom neprekinutih ratnih djelovanja iz kasnoga razdoblja Sengoku sve do razdoblja Azući-Momojama (1573. - 1603.), u vrijeme kada su Oda Nobunaga i Tojotomi Hidejoši nastojali ujediniti cijeli Japan pod svojom vlašću.

Stoga, govorimo li o običajima područja Saga, uključujući i vrijednosti koje su ostavili Cunetomov otac i djed, njihovi korijeni nalaze se u razdoblju u kojem su samuraji pripadali ratničkoj klasi koja je bila zaokupljena borilačkim junaštvom i neustrašivošću u boju. Sukladno tomu, «Hagakure» je pun anegdota iz ratnih razdoblja, kada je smrt bila sveprisutna stvarnost, a njegov autor sa zaprepaštenjem gleda na činjenicu da samuraji iz Sage njegova vremena gube svoj borilački duh i stoičke stavove svojih predaka pod utjecajem dugotrajnoga mira i materijalnoga obilja.

 Oživjeti taj istinski „duh bušida" u vrijeme vladavine prava, pretvarajući ga u vrstu duhovne discipline, postaje glavni cilj «Hagakurea».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –