Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Heinz Butin Franz Nienhaus Bernd Boehmer

Atlas bolesti i štetnika na drveću i grmlju

  • Nakladnik: ITD Gaudeamus
  • Prijevod: Ivan Zrinščak, Zlatko Lisjak
  • 11/2008.
  • 292 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537380076
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Neophodno zelenilo koje ukrašava naš okoliš i čini nam život ugodnijim i zdravijim podložno je sve više raznoraznim bolestima i štetnicima. Odnjegovati višegodišnje ukrasno stablo ili raskošne grmove nije baš lako te ne smijemo dozvoliti da ih naprasno izgubimo budući da mnoge nepoželjne pojave ugrožavaju drveće i grmlje te neizravno nas same, a mi, nažalost, o tome za sada neznamo dovoljno.

Zbog svega toga javlja se potreba za dodatnom edukacijom o ovoj problematici, stoga će svim ljubiteljima prirode, učenicima, studentima, a naročito zaduženima za zaštitu prirode i okoliša, nužno zatrebati ovaj priručnik koji omogućuje i pojednostavljuje prepoznavanje i razlikovanje šteta od raznovrsnih uzročnika na čak 59 vrsta drveća i grmlja, i to na osnovi jednostavnih, izvana vidljivih obilježja. U njemu su također navedene i mogućnosti otklanjanja i suzbijanja nepoželjnih pojava.

Knjiga sadrži 520 detaljnih fotografija u boji te stručne opise koje su pripremili, prevodili, recenzirali i lektorirali dokazani stručnjaci i znanstvenici.Prvo izdanje iz 1992. godine bilo je koncipirano kao pomoćno sredstvo za određivanje bolesti na stablima u parkovima i vrtovima. Podloga za to bile su fotografije simptoma bolesti i oštećenja uzrokovanih gljivama, bakterijama, virusima, nametnicima ili abiotskim čimbenicima, i to na ukupno 59 vrsta drveća. Nakon što je 1996. godine izdano drugo izdanje s neznatnim dopunama teksta, u trećem je izdanju znatno proširen broj fotografija. Osim toga sadržaj knjige je aktualiziran, tj. dopunjen novim ili češćim oštećenjima i novim znanstvenim nazivima bolesti. Posebna je važnost u izboru fotografija posvećena fotografijama kroz povećala, a sve u svrhu točnije dijagnoze bolesti ili oštećenja. U pojedinim slučajevima su korištene i mikroskopske fotografije.

Zbog boljeg razumijevanja stručnih pojmova i oznaka za oboljenja, uvedeno je novo poglavlje koje bi čitatelju trebalo pripomoći u pravilnom objašnjenju simptoma oštećenja. Uz pomoć detaljnog registra moguće je naziv pojedine vrste bolesti ili štetnika jednostavnije pronaći oštećenja koja ona uzrokuju, a takva su proširenja dovela do povećanja broja stranica i količine teksta. Kod opisa simptoma zadržan je dosadašnji princip: u legendi su opisana najvažnija obilježja po kojima je moguće raspoznavanje uzročnika (OP). Nadalje je navedena mogućnost zamjene s ostalim simptomima (MZ) te uputa o sličnima u knjizi. Pod suzbijanjem (S) su navedene preventivne i direktne, mehaničke, fizikalne ili kemijske mogućnosti zaštite stabala.

Budući da nije bilo moguće prikazati sve simptome koji se nalaze u prirodi, kod pojedinih je simptoma navedena daljnja literatura, a u slučajevima gdje je za diferencijaciju simptoma potreban mikroskop (Mikro), preporuča se konzultacija sa stručnjacima ili korištenje daljnje stručne literature koja je navedena u poglavlju Literatura. U kritičnim slučajevima potrebno je konzultirati Savjetodavnu službu ili neke druge institucije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –