Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Cupek-Hamill

Konferencija o miru u Jugoslaviji i raspad jugoslavenske federacije : (1991. - 1992.)

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2008.
  • 156 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534196
  • Cijena: 25.88 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Autorica se bavi vrlo zanimljivom i još uvijek aktualnom problematikom vezanom uz raspad SFRJ i djelovanje Europske ekonomske zajednice, odnosno od Maastrichta Europske unije. Dva procesa koja su paralelno krenula: dezintegracija Jugoslavije i tješnja integracija članica EEZ u ovom radu sudaraju se kao procesi koji su tekli neovisno jedan od drugog ali od koji je svaki ostavio svog traga.

Mirjana Cupek Hamill najprije pokazuje okvire koji su postojali na medunarodnom planu za raspad Jugoslavije, a nakon toga ukratko se bavi unutrašnjom problematikom i dinamikom negativnog razvoja koja je posebno snažno krenula dolaskom Miloševića na položaj lidera Srbije.

Druga velika cjelina bavi se problematikom Konferencije o miru u Jugoslaviji i Arbitražnom komisijom koje su pokušale zaustaviti raspad Jugoslavije. Precizno prateći tijek Konferencije, stajališta pojedinih strana kao i neke međunarodne okolnosti, autorica daje plastičnu sliku zbivanja na Konferenciji i oko Konferencije. Posebnu pozornost ona poklanja pregovorima o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, te na kraju dolazi do završetka Konferencije o miru i Jugoslaviji.

U zaključku svog rada autorica iznosi konkluzije do kojih je došla i koje se svode na analizu jugoslavenske krize, odnosno faktora koji su na nju interno utjecali, kao i na razmatranje djelovanja europske integracijske cjeline.

Ukratko, autorica daje pregled povijesnog razvoja i krize u SFRJ, koja je kulminirala ratom. Eskalacija je sukoba, nadali su se neki, trebala biti zaustavljena Haaškom konferencijom. Hladnim prikazom tijeka pregovora u Nizozemskoj, autorica je pokazala kako su perspektive različite onima koji nešto jako žele i predmet su pregovora i drugima, koji imaju sredstva i mehanizme, a problem promatraju izdaleka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –