Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srećko Kovač Berislav Žarnić

Logička pitanja i postupci : Problemski uvod u elementarnu logiku

  • Nakladnik: Kruzak
  • 12/2008.
  • 241 str., meki uvez
  • ISBN 9789536463831
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga je zamišljena kao problemski uvod u elementarnu logiku - klasičnu logiku prvoga reda, s iskaznom logikom kao posebnim dijelom. Zovemo ju klasičnom osobito stoga jer je dvovrijednosna (ima samo vrijednosti 'istinito' i 'neistinito'), i jer u njoj vrijede "klasični logički zakoni" protuslovlja (p i ne-p ne može biti istinito) i isključenoga srednjega (p ili ne-p mora biti istinito), te ima i druga svojstva koja odnose između iskaza kao i samo zaključivanje čine jednostavnijima. Prethodno je poznavanje elementarne logike dobrodošlo, no knjiga sadrži i kraće rekapitulacije osnovnih dionica elementarne logike, tako da se može rabiti i kao samostalan tekst.

Knjiga je posebno namijenjena gimnazijama i raznim prvostupanjskim studijima na kojima se već po nekom udžbeniku uči i studira elementarna logika. Lakši su zadatci primjereni osnovnomu gimnazijskomu učenju, dok su ostali, teži zadatci namijenjeni naprednim učenicima i pripremama za natjecanja. Svi su zadatci namijenjeni prvostupanjskim studentima. Knjiga može poslužiti i svakomu zainteresiranomu čitatelju kao podloga za samostalan studij i vježbu. Neki zadatci implicitno problematiziraju granicu klasične i neklasičnih logika, ne pretpostavljajući nikakva dodatna predznanja.

Knjiga bi trebala pridonijeti naprednomu učenju elementarne logike, i to u neposrednome i u posrednome smislu. U neposrednome smislu ona treba ponuditi intelektualni izazov učenicima, studentima i drugim zainteresiranima koji svoj profesionalni put traže u "svijetu znanja". Posebno, studentima koji se pripremaju za znanstveno-istraživački poziv, knjiga nudi niz "logičkih etida", koje će usavršiti njihove opće spoznajne sposobnosti.

U posrednome smislu, za studente koji se pripremaju za nastavnički poziv, knjiga nudi putokaz kako će oni sami omogućavati napredno učenje u svome budućem nastavnom djelovanju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –