Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Snježana Vojvodić-Schuster

Vježbe poslije porođaja

  • Nakladnik: Planetopija
  • 12/2008.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789532571219
  • Cijena: 11.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Riječ autorice

Žena odrasta kroz trudnoću, porođaj i majčinstvo. U trudnoći doživljava snažnu spoznaju važnosti svoje uloge u društvu i odgovornosti za život koji nosi u sebi te strepnju zbog fizičke spremnosti za izdržavanje porođaja. U porođaju doživljava krizu vlastitog postojanja i osobne važnosti kao jedinke uz osjećaj bezgraničnog uspjeha zbog rađanja djeteta. Majčinstvo je čini ženom u punom smislu te riječi sa svim atributima "velike majke" i upravo je to vrijeme kad treba spoznati moć ženstvenosti i snagu majčinstva pritom ne izgubivši sebe.

Puno žena izgubi sebe u ulozi majke i bez motiva se predaje životnim situacijama koje katkad nemaju milosti za nju. Razlog nastajanja ove knjige upravo je želja da se svim ženama pruži poticaj da ne zaborave da su osim majki i žene te da jedino kao takve mogu pružiti radost svojem djetetu i društvu u kojem žive ne tražeći izgovor u svakodnevnim obvezama. Odlukom žene da vježba poslije porođaja otvara se put za normalizaciju i prihvaćanje odgovornosti za vlastito zdravlje. Žena time obogaćuje svoje "tijelo i duh" stvarajući snagu kojom će plemenito odgajati dijete za život i vrijeme u kojem živimo.



Uvod

Prema najnovijim podacima ljudi će u ovom mileniju imati najviše problema s mišićno-koštanim sustavom, što je posljedica nametnutog trenda življenja, stoga treba krenuti s prevencijom.

Bez obzira na to jeste li prije vježbali ili ne, za početak nikad nije kasno. Usprkos svim obvezama, pokušajte se disciplinirati i već od prvih dana poslije porođaja redovito vježbati prema uputama stručne osobe. Ako ste nakon porođaja po prvi put u životu odlučili vježbati, obvezno potražite osnovne preporuke. Različito se vježba ako je porođaj bio vaginalni sa ili bez epiziotomije, ako je bio vaginalni s epiduralnom analgezijom ili ako ste imali carski rez.

Kako biste vježbali bez mogućeg ugrožavanja vašeg i djetetova zdravlja (kod dojenja je potreban strogo kontrolirani program vježbanja), prije svega je nužno uputiti se na procjenu fizičkog statusa k specijaliziranom fizioterapeutu. Neke vježbe bez provedenih testova mogu štetno djelovati te izazvati dodatne i nepotrebne tegobe.

Vježbanje se preporučuje svakoj ženi koja je rodila, posebno višerotkinjama, jer je kod njih veći rizik od pojave nekih komplikacija poput nemogućnosti zadržavanja mokraće ili spuštanja genitalnih organa poslije porođaja. Zbog lošeg držanja tijela kod dojenja kod većine žena dolazi do pojave bolova u vratu, leđima i rukama. Razlog tome mogu biti i loše držanje tijekom dana. Rodilje koje su dugo mirovale u trudnoći zbog rizične trudnoće morat će odabrati programe vježbanja koji će ih postupno vraćati u formu.

Dakle, nije problem samo fizički izgled koji ženu čini nezadovoljnom samom sobom poslije porođaja (npr. opušteni trbušni mišići i višak kilograma) nego i moguće zdravstvene poteškoće koje se ne moraju iskazati u prvim tjednima poslije porođaja, nego mogu biti prikriven temelj problema koji će s godinama postati veći.

Radeći na odjelu babinjača, najčešća pitanja rodilja bila su o zabrinutosti za vlastiti izgled i vremenu potrebnom za oporavak. Većina rodilja u prvim danima poslije porođaja izgleda kao trudnice u šestom mjesecu trudnoće. Upravo se tu rodila ideja o knjizi koja bi ih uputila kako sigurno vježbati i omogućila brzi povratak zadovoljavajućeg fizičkog izgleda. Iz praktičnog iskustva, a i osobnog kao majke, znala sam da ono što od savjeta donesu sa sobom u zajednicu u kojoj žive neće lako moći primijeniti jer im predanost novoj ulozi majke i svim odgovornim životnim situacijama koje iza toga slijede najčešće oduzima sve vrijeme.

Ova bi knjiga trebala biti obveza te spona između nas koji vas savjetujemo u bolnici poslije porođaja i vas koji nastavljate živjeti život roditelja, pritom ne zaboravljajući sebe. Pišući ju, jedna mi je misao bila važna i željela sam je trajno podijeliti s vama: već sama pomisao da biste trebali vježbati poslije porođaja dovoljna je želja da nastavite živjeti kvalitetnim životom koji će vam stvoriti unutarnje zadovoljstvo kao žene i majke, a to će imati velik utjecaj na radost vašeg djeteta i osoba s kojima dijelite te trenutke. Ova knjiga nije samo rezultat želje da se potvrdi činjenica kako bi žene poslije porođaja trebale vježbati nego i da ne izgube dio sebe, svoje osobnosti i sposobnosti.

Predaja djetetu u prvim danima njegova života, dojenje i nježnost koje im nesebično pružate posve su normalni. No pritom vježbanje nemojte smatrati aktivnošću koja vas udaljava od njega, nego nečim što će vas zadovoljiti i ispuniti kao majku i ženu!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –