
Začinsko bilje u loncima
- Nakladnik: Mozaik knjiga
- Prijevod: Maja Šešok
- 07/2009.
- 64 str., meki uvez s klapnama
- ISBN 9789531404853
- Cijena: 10.49 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svježi začini koje nam nudi vlastito bilje obogaćuju svako jelo. Mali "začinski vrt" u loncima na balkonu ili terasi jamči zdravo bogatstvo okusa. Volite li sredozemno bilje, klasike ili, pak, rado eksperimentirate dosad nepoznatim ili pomalo zaboravljenim biljem? Pridržavate li se nekoliko osnovnih vrtlarskih pravila, zajamčeni su vam mjeseci uspješnog uzgoja začinskog bilja. Osim toga, ono se lako konzervira pa čak i zimi možete uživati u aromi začina iz vlastita vrta.
"U čemu je tajna privlačnosti začinskoga bilja? Je li posrijedi južnjački mentalitet koji želite osjetiti na svome balkonu ili terasi? Želite li iskušati nešto novo u svome balkonskom vrtu - nove boje, mirise i okuse? Ili je začinsko bilje oduvijek dio vaše kuhinje - barem klasici, od čubra do ljutike?
Moju je pozornost začinsko bilje privuklo svojom raznolikošću i užitkom koji nudi. Osim toga, s obzirom da sam profesionalni vrtlar, raznolikost vrsta i sorta začinskoga bilja vrlo mi je zanimljiva - kao da svaka biljka ima vlastitu osobnost. Svaka je drukčija i iziskuje posebnu njegu. Takav stav prema bilju olakšao mi je uzgoj, i to stoga što sam naučio obraćati veću pozornost na potrebe svake pojedine biljke. Naime, nije dovoljno biljku jednostavno zasaditi u lonac i povremeno zaliti vodom. Umijeće uzgoja začinskoga bilja sastoji se u tome da se za svaku biljku učini prava stvar u pravo vrijeme i u pravoj mjeri. Da bismo to mogli, moramo pozorno promatrati reakcije biljaka na različite postupke. Tako se najbrže uči i stječe osjećaj za biljke - tzv. 'zelene ruke'.
Mnogo sam puta primijetio da početno oduševljenje uzgojem začinskoga bilja ne jenjava samo ako bilje trajno uspijeva. Izostane li uspjeh, uzgoj neće dugo biti zabavan. Zbog toga vam ovdje želim pomoći savjetima iz svoga iskustva."
Engelbert Koetter
"U čemu je tajna privlačnosti začinskoga bilja? Je li posrijedi južnjački mentalitet koji želite osjetiti na svome balkonu ili terasi? Želite li iskušati nešto novo u svome balkonskom vrtu - nove boje, mirise i okuse? Ili je začinsko bilje oduvijek dio vaše kuhinje - barem klasici, od čubra do ljutike?
Moju je pozornost začinsko bilje privuklo svojom raznolikošću i užitkom koji nudi. Osim toga, s obzirom da sam profesionalni vrtlar, raznolikost vrsta i sorta začinskoga bilja vrlo mi je zanimljiva - kao da svaka biljka ima vlastitu osobnost. Svaka je drukčija i iziskuje posebnu njegu. Takav stav prema bilju olakšao mi je uzgoj, i to stoga što sam naučio obraćati veću pozornost na potrebe svake pojedine biljke. Naime, nije dovoljno biljku jednostavno zasaditi u lonac i povremeno zaliti vodom. Umijeće uzgoja začinskoga bilja sastoji se u tome da se za svaku biljku učini prava stvar u pravo vrijeme i u pravoj mjeri. Da bismo to mogli, moramo pozorno promatrati reakcije biljaka na različite postupke. Tako se najbrže uči i stječe osjećaj za biljke - tzv. 'zelene ruke'.
Mnogo sam puta primijetio da početno oduševljenje uzgojem začinskoga bilja ne jenjava samo ako bilje trajno uspijeva. Izostane li uspjeh, uzgoj neće dugo biti zabavan. Zbog toga vam ovdje želim pomoći savjetima iz svoga iskustva."
Engelbert Koetter
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.