Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stefano Petrungaro

Pisati povijest iznova : Hrvatski udžbenici povijesti 1918.-2004. godine

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Franko Dota
  • 11/2009.
  • 222 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536979608
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Gledati isti film koji ipak izgleda uvijek različit": tako sam autor opisuje svoje iskustvo rada na ovoj knjizi.

Talijanski povjesničar Stefano Petrungaro analizirao je događaje i povijesne likove kroz njihove historiografske re-interpretacije. U prvom dijelu knjige rekonstruira se razvoj hrvatskoga školskog sustava i različitih kulturno-prosvjetnih i školskih politika.

U drugom dijelu čitatelj može pratiti rekonstrukciju historiografskih iskustava pojedinih i najvažnijih "mjesta sjećanja" Hrvatske. Od predstavljanja Hrvatskoga narodnog preporoda i bana Josipa Jelačića, preko Ante Starčevića i dalje do Prvoga svjetskog rata, NDH, SFRJ i Domovinskog rata, Petrungaro analizira glavne političke pokrete i ideje, razvoj društva i države, koji su obilježili hrvatsku povijest 19. i 20. stoljeća.

U knjizi se učinkovito istražuje jedan segment hrvatskoga kolektivnog sjećanja. Škola, politika i kultura su nosivi čimbenici promišljanja koje stavlja pozornost na složene i često osporavane veze između povijesnih događaja, prosvjete i javne upotrebe povijesti.


***

Autorov predgovor hrvatskom izdanju:

U ovoj se knjizi govori o Hrvatskoj, o njenoj povijesti i njenom pamćenju. Prema tome, za njezino objavljivanje ne postoji prikladniji jezik od hrvatskog. Knjiga je dakle sada na raspolaganju svima onima koji čitaju taj jezik i koje zanima suvre­mena povijest Hrvatske i južnih Slavena. Ona govori o procesima izgradnje naci­je kroz model konstrukcije kolektivnih pamćenja, razmatrajući te dinamike kroz prizmu školskih udžbenika povijesti.

Na te teme je u Hrvatskoj u posljednje vrije­me objavljen niz članaka koji - dok sam pripremao prvo izdanje ove knjige - nisu bili napisani, a pogotovo ne 2001. godine, u trenutku kad sam započinjao prva istraživanja. U dogovoru s izdavačem odlučio sam da neću iskušavati s ažuriranjem knjige. To bi naime značilo ne samo dodavanje velikog broja naslova u bibliografi­ju, već nadasve njihovo ozbiljno razmatranje u samome tekstu - zapravo njegovo ponovno pisanje. Bilo bi to na neki način pisanje jedne povijesti iznova, gotovo jednako temi same knjige!

Osim toga, od kada je knjiga izašla, objavljeni su ne samo ogledi o nastavi povijesti, o kolektivnim pamćenjima i o udžbenicima, nego i primarni izvori ovog istraživanja: sami udžbenici. Također, premda i nije prote­klo previše godina, u međuvremenu se autor ovih redaka ipak pomalo promijenio i, kada bi ponovo radio ovo istraživanje, sigurno bi ga provodio na drugačiji način.

Nije uputno da se upravo jedan povjesničar pokušava opirati proteku vremena. Bolje je prihvatiti činjenicu da i ova knjiga već ima svoju kratku povijest. Izvorno napisana za stranu, odnosno talijansku publiku, knjiga predstavlja putovanje kroz cijelo jedno stoljeće. Premda ne obuhvaća i udžbenike izdane u nekoliko zadnjih godina, ipak zahvaća u vrijeme koje nam omogućava da uočimo najdublje pro­mjene koje su se zbile nakon raspada druge Jugoslavije. Predmet istraživanja je povijest dugog hrvatskog 20. stoljeća, od kraja Prvog svjetskog rata do početka 21. stoljeća. S tim u vezi, čini mi se da su zaključci do kojih dolazi ovaj rad u osnovi još valjani.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –