Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nela Milijić

Profesija : Passenger (Poezija)

  • Nakladnik: Lunapark
  • 12/2009.
  • 163 str., meki uvez
  • ISBN 9789537646011
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nela Milijić, nakladnica i književnica, naslovljava prvu knjigu "Profesija: Passenger". Onome tko ima smisao za dragovoljnu sporost oka, ali ne i glave, naslov će biti odmah razumljiv kao autoričina šetnja prošlim ljubavima za moderno u književnosti, kojemu se očito još mnogo toga može nadodati iz vizure vlastite tuge, tj. ljepote.

Kompaktna (tradicionalna) i rastresita (moderna i aktualna) slika svijeta, kao i primjerena književnost, ne ulaze naime u modne gabarite nego je to trenutačno stanje u osnovi nesretnog bića i njegovih, u odnosu na svijet/objekt, nejakih kondicija; razdjelnica je to koja upućuje na prvi ili drugi osjećaj događanja svijeta, premda, treba reći i to, izmiješano posezanje za mehanizmom i brojnika (označeno) i označitelja možda je i najčešći način organiziranja umjetničkog teksta (poezije osobito)...

No sami horizont bitno atomizirana svijeta, bez obzira na eventualnu umjetničku, modnu pa i uspjelu adekvatizaciju, ne bi smio doći u pitanje; nije naime riječ o modi, njenoj ingerenciji i posljedičnom umjetničkom gradbenom konstruktu, nego prije svega o lošoj i usitnjenoj realnosti suvremena svijeta kao nedvojbenoj praksi aktualna života (bez orijentira, dakako) u načelu.

Formalno-izvedbena dominanta stihova Nele Milijić jest više-žarišna značenjska podloga koja oblikuje poetsku informaciju primjerenu ipak ponajviše, kako se nekad zvalo, iskustvu jezika, a sada - šire pridržanoj označiteljskoj praksi u mlađem i srednjem uzrastu pjesnikinja i pjesnika.

Autoričina je kompozicijska izvedba poetskog teksta rastresita, višemotivska i fragmentarna; tako komponiran poetski sastavak s nekoliko semantičkih izvorišta, adekvatizira rasuti aktualni svijet bez jasne orijentacijske točke, pa Nela Milijić takav izbor teksta i adekvatizirana svijeta nesumnjivo dijeli s gotovo svim mlađim modernistima u suvremenoj hrvatskoj poeziji, njihovim sad već pomalo prošlim nekad čvrstim poetičkim jedinstvima, tj. modelima hrvatskih pjesnika mlađe i srednje dobi, uz dakako osjetan doprinos imaginativnog svijeta same autorice.

Uz takvu dominantnu, ali ne isključivu, primjenu postupaka modela nazivnika, tj. označiteljske prakse... pjesnikinja kao svoj autorski doprinos naglašava novinu u tematsko-motivskoj razini teksta. (Iz recenzije : Branko Maleš)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –