Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Grubić

Moja koža

  • Nakladnik: Lunapark
  • 11/2012.
  • 250 str.,
  • ISBN 9789537646059
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Autorova druga knjiga, nastala izborom iz zaista brojnih poetskih tekstova, tj. stihova, međutim ne traži zalog u drevnom i poštovanom misteriju, nego zanimanjem prilazi bliže i otvorenije duhovno-faktičnim zgodama svijeta, putem vlastitih angažirano-moralističkih ocjena spektakla politike i društva, ili pak naklonih opaski o autoru dragoj Prirodi i Kulturi.

Lako je uočiti prvi značenjski grumen autorova idejno-tematskog registra (slika/privid) izgubljenog raja, koji se pak namiče i realizira u obliku faktičnog egzotičnog putovanja turističke naravi, ili pak duhovnom participacijom u sferama umjetničkog zaposjedanja i pripadne slobode putovanja (“Pingvin nas je zaboravio”; “Zastor je spušten”, tj. Rilke, Mondrian…).

Osvještavanjem mehanizma Privida i zavidnom intelektualnom znatiželjom D. Grubić, utopističkim, bijesnim, introspekcijskim i sretnim slikama, svakako sudjeluje u negativno-pozitivnim spektaklima svijeta, dakako i u suvremenoj hrvatskoj poeziji.

(Iz popratnog eseja "Abdikacija posrnuloga humanističkog Subjekta i dominacija agresivnog spektakla svijeta : Sretne, bijesne, moralističko-angažirane i introspekcijske slike samozadovoljnog svijeta i zabrinute persone" Branka Maleša)

***

Damir Grubić rođen je 1956. u Šibeniku, diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.Bio je dugogodišnji kustos Strossmayerove galerije HAZU. Objavljivao likovne kritike u Poletu te u Vjesniku, Životu umjetnosti, Pitanjima, Konturi, Oku i dr. Priredio nekoliko stotina izložbi autora suvremene likovne scene (postave izložbi, predgovori, otvaranja). Godine 2011. objavio zbirku stihova "Nebo je tvoja postelja" (Stajergraf, Zagreb).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –