Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Grubić

Rukohvat riječi

  • Nakladnik: Litteris
  • 10/2014.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250744
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tekst koji možemo označiti kao poemu. Čini se kao da je autor napisao je u jednom dahu, kao da je riječ o ekspresionističkom kriku. I obračunu ili pak o svođenju računa. Već u prvim stihovima se naznačuje "osjećaj stiješnjenosti" kod lirskog subjekta. Lirski subjekt se prisjeća događaja koji nestaju, "gube obrise", pa sve se čini nepouzdano i neizvjesno.

Upravo taj osjećaj neodređenosti provlači se kroz čitavu poemu. Ništa više nije sigurno, kretanje se urušava, dominiraju izrazi kao što su nekad, nešto. Nemoguće je ocrtati kronotop. Svuda se samo rasprostire "nepoznata dolina sjećanja" koja ukazuje na retrospektivnost, na pogled unazad. Ne spominje se slučajno odgođenost. Odjednom miješaju se ja i mi, pa se čini kao da nije riječ o pojedinačnom iskustvu, već o pokušaju da se govori o sudbini čovječanstva u posve nesigurnom vremenu.

I kao da pjesnik promatra stvari i događaje kroz mutna stakla: ništa se ne vidi jasno, samo obrisi i sjene. Posvuda samo naznake kao ključevi za neka buduća tumačenja.


( iz predgovora Darije Žilić )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –