Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alexandre Romančs

Na ramenu anđela

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Marija Bašić
  • 10/2014.
  • 92 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250768
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Čitati Romanesa znači doživjeti kušnju najveće duhovne nagosti. U njegovoj poeziji nema nijedne metafore, metonimije, stilske figure, nema pravila ni koda, nego samo jednostavan jezik kojim pokušava prodrijeti u bit stvari.

Teme o kojima Romanes najviše govori su kćeri, otac, obitelj, sloboda, Bog, smisao života. Ljepota pjesme otkriva se u krajnje pročišćenoj formi na granici poezije. Pjesma dodiruje ljudska srca i umove, unosi toplinu u njihov život, uzdiže ga.

Poezija Aleksandra Romanesa bogata je smislom, životom i strašću i predstavlja biser u aktualnom trenutku romskog pjesništva.


***

Alexandre Romanès (1951.), francuski Rom, pjesnik i osnivač prvog romskog cirkusa u Europi. Bio je ekviliblist i krotitelj i izabrao slobodan i no¬madski život putujućeg cirkusa. Svojedobno prijatelj Jeana Geneta, divili su mu se Yehudi Menuhin i Christian Bobin. Njegove pjesme i romane objavio je Gallimard: "Izgubljene riječi", "Narod šetača", "Na ramenu anđela".

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –