Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michel Houellebecq

Pokoravanje

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Marija Bašić
  • 02/2016.
  • 177 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250850
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dva proročka romana obilježila su prošlo stoljeće: Orwelova 1984. i Huxleyjev Vrli novi svijet. Ne samo zato što su predvidjeli budućnost nego što su govorili istinu o sadašnjosti. Prema mnogim kritičarima i piscima kao što su Emmanuel Carrère, Houellebecqov roman "Pokoravanje" produljuje njihovu anticipatorsku moć u 21. stoljeće, a događaji koji su uslijedili već su potvrdili jedan dio njegovih predviđanja. Nekoliko dana nakon izlaska romana "Platforma", koja završava s iznenadnim napadom islamskih terorista na jedno ljetovalište, zbio se fatalni udar na njujorške blizance 11.9. 2001., a na sam dan kad je izišao roman "Pokoravanje" dogodio se pokolj redakcije "Charlie Hebdoa" gdje je ubijeno dvanaest nevinih ljudi; da bi suglasje bilo potpuno, i naslovnica toga satiričnog časopisa karikira Houellebecqa kao Nostradamusa.

Naslov romana "Pokoravanje" upućuje na etimologiju riječi "islam", ali počinje pohvalom književnosti. Europa umire, glavni lik François obeshrabren je i umoran, ali srećom postoji velika književnost Karla-Jorisa Huysmansa kojoj je posvećen i koja jedina ima moć zadržati spasonosnu distancu. U vrijeme predsjedničkih izbora 2022. godine, Socijalistička partija ulazi u koaliciju s "Muslimanskom braćom" da bi spriječili ekstremno desnu kandidatkinju Marine Le Pen da dođe na vlast. Rezultat?

Francuska se pomalo islamizira bez puno škrgutanja zubiju. Na ulicama se više ne vide žene u haljinama, nego u hlačama. Religijski se znakovi ističu u školama i na sveučilištu. Zdravstveno osiguranje zamijenjeno je obiteljskom solidarnošću. Poligamija postaje legalna. Nezaposlenost je nestala jer žene napuštaju tržište rada. Uspostavlja se red i delinkvencije nestaje u sumnjivim kvartovima.

Ovaj futuristički scenarij stavlja akcent na nepodnošljivu lakoću kojom se građani podvrgavaju novim vrijednostima. Vlast ne stvara pokornost nego pokornost stvara vlast (La Boétie). Nadasve satiričan prema francuskom društvu u kojem vladaju kukavičluk, servilnost i politička korektnost vladajućih i kulturnih elita, a ne "islamofoban" kako su ga lažno optužili i prije čitanja, najnoviji Houellebecqov roman političke fikcije, "golem i suptilan, pretjeran i pametan, nevjerojatan i logičan" (Pivot), radikalna je kritika zapadnog nihilizma, njegovih duhovnih i ontoloških deficita.
     
Michel Houellebecq, francuski je pisac planetarnog glasa i značenja. Njegovi romani "Širenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Platforma", "Mogućnost otoka" i "Karta i teritorij" obilježili su vrijeme u kojem živimo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –