Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michel Houellebecq

Sabrane pjesme

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Maja Zorica
  • 02/2008.
  • 319, meki uvez
  • ISBN 9789537250218
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ostajući vjeran poeziji kao svojem iskonu, Michel Houellebecq započeo je svoj književni put i afirmirao se kao pjesnik prije nego što je postao planetarno poznati romanopisac. Svježina njegova stila i osobnog rukopisa, prisutna u romanima, itekako je vidljiva u njegovoj poeziji. On si daje slobodu kao rijetko koji pjesnik, da opjevava sve što mu padne na pamet, kratke trenutke života, bez kontinuiteta, koji postaju trenuci istine u njegovoj poeziji, da na scenu postavi suvremenost, razoreni urbani okoliš, i svoje 'razgolićeno srce'.

Kao 'ukleti' pjesnik, Michel Houellebecq je s iskonom na 'ti', premda je taj iskon samo temelj užasa svakodnevne egzistencije, neprobavljiv, razoren i smiješan; u njemu se zrcali kompromitirano čovječanstvo, atrofirana komunikacija, taština liberalne razmjene, iznutra određuju neizbrisivi ožiljci ljubavne uskraćenosti.

U nizu svojih pariških i ne samo pariških sličica, Houellebecq je nastavio baudelaireovsku poetiku traganja za spleenom bez ideala, no dok Baudelaire preobražava užas u zraku svjetlosti usred rembrandtovskog chiaroscura, Houellebecq slika vlastite užase u apsolutnoj tami. Zato je intenzitet njegove patnje utoliko potresniji. 'Cvijeće zla' tadašnjeg francuskog društva postaje u Houellebecqovoj inačici 'Cvijeće bola' koju njegova lirika kupi s poda samotnih soba ili prljavih ulica.

"Ove sam godine znatno ostario. Popušio osam tisuća cigareta. Postoji valjda način da živim nešto što ne nalazim u knjigama. Nešto što me nisu naučili. Ne poštujem čovjeka; svejedno, zavidim mu." - kaže Houellebecq u jednom od svojih stihova koji odražavaju paradoksalnost jedne apartne duše.

Ako se za pjesnika može reći da je lucidan i iskren do granica samopoštovanja onda je to svakako Michel Houellebecq.

***

Michel Houellebecq, rođen 1958, francuski pjesnik, esejist, romanopisac svjetskog ugleda. Nakon objavljivanja romana «Širenje područja borbe», «Elementarne čestice» te «Platforma», postaje predvodnikom nove generacije pisaca. Njegov posljednji roman «Mogućnost otoka» zamalo je dobio 'Goncourtovu nagradu'. Njegov snažan utjecaj osjeća se i u suvremenoj hrvatskoj literaturi, gdje još nije poznata njegova poezija koja se u cjelovitom vidu sada nudi čitateljima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –