Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Paić

Treća zemlja : Tehnosfera i umjetnost

  • Nakladnik: Litteris
  • 02/2015.
  • 502 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250683
  • Cijena: 23.23 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ideja ove knjige ponajprije je da otvori prostor mišljenja o estetici i književnosti kao fragilnim iskustvima slobode i emergencije. Ništa nije unaprijed određeno. Ne postoji nikakav konačni cilj i smisao pisanja ni u onome transcendentnome (božanskome), a niti u imanentnome (želja-tijelo).

Posrijedi je iskustvo planetarnoga nomadizma i egzila, obrane dostojanstva riječi kao posljednjeg utočišta slobode pred prodorom tehnoznanstvene logike napretka i pred morbidnim povratkom estetika i ideologija pseudo-angažmana u ove ili one svrhe koje književnost svode na spektakl, politiku i propagandu, na marketing totalnoga nihilizma.

Knjiga "Treća zemlja" posvećena je ne samo filozofskome pitanje o karakteru umjetnosti u doba tehnosfera na tragovima Heideggera, Deleuzea i Lyotarda, poglavito, nego se usmjerava analizi „velike književnosti“ s obzirom na ono što od nje preostaje danas kao trag slobode i kao iskustvo egzistencijalnoga otpora i subverzije vremenu totalne praznine i zaborava povijesti.

Žarko Paić rođen je 1958. u Kutini. Docent na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, teorije mode, semiotiku i vizualne komunikacije. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu te doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik. Stalni je suradnik mnoštva časopisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Slovačkoj i Mađarskoj. Osim filozofijskih, sociologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike, objavljuje i književne eseje. Autor je i dviju zbirki poezije (Aura, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994.; Opako ljeto, Ceres, Zagreb, 1998.). Dobitnik je međunarodne autorske nagrade za literaturu austrijske zaklade KulturKontakt iz Beča za 2008. godinu. Prevođen je na engleski, njemački, francuski, slovenski, mađarski i rumunjski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –