Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Paić

Tehnosfera V. : Dizajn kao mišljenje: Autonomni objekti i njihove preobrazbe

  • Nakladnik: Sandorf
  • Nakladnik: Mizantrop
  • 09/2019.
  • 335 str., meki uvez
  • ISBN 9789538207044
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Žarko Paić dosad je objavio niz knjiga, koje se tematski kreću od povijesti i teorije umjetnosti do političke filozofije, a projekt "Tehnosfera" svojevrsna je sinteza njegova dosadašnjeg promišljanja i pokušaj sustavne teorije suvremenoga društva.

Peti, posljednji svezak "Tehnosfere" razvija autentičnu teoriju dizajna, koja nije tek teorija djelatnosti oblikovanja i uljepšavanja okoline, već način mišljenja koji je sklop između filozofije, teorije kulture, tehnoznanosti i estetike. Ujedno i kritika suvremene dizajnerske teorije. Paić ovdje pokušava misliti onkraj spora o ulozi estetske autonomije u funkcionalnosti proizvoda, zastupajući stajalište kako je potrebno iznaći novo pojmovlje koje bi omogućilo misliti uporabnost stvari zajedno sa samosvrhom predmeta.

Kako bi to ostvario, Paić se oslanja na pojmovni aparat razvijen u prethodnim svescima kako bi pokazao da ukoliko se svijet shvati kao tehnosfera, odnosno autopoetički sklop odnosa, potrebno je napustiti dualizme materije-forme i duha-tijela, a time i razlikovanje funkcije i uporabe estetskoga predmeta.

Posljednji svezak "Tehnosfere", iako tematski najuži, istovremeno je dokaz mogućnosti Paićevih ideja da pripomognu u razumijevanju fenomena suvremenoga društva.

Žarko Paić rođen je 1958. u Kutini. Docent na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, teorije mode, semiotiku i vizualne komunikacije. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu te doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik. Stalni je suradnik mnoštva časopisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Slovačkoj i Mađarskoj. Osim filozofijskih, sociologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike, objavljuje i književne eseje. Autor je i dviju zbirki poezije (Aura, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994.; Opako ljeto, Ceres, Zagreb, 1998.). Dobitnik je međunarodne autorske nagrade za literaturu austrijske zaklade KulturKontakt iz Beča za 2008. godinu. Prevođen je na engleski, njemački, francuski, slovenski, mađarski i rumunjski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –