Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Paić Krešimir Purgar

Vizualna konstrukcija kulture

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 07/2009.
  • 150 str., meki uvez
  • ISBN 9789532490930
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovaj zbornik obuhvaća izbor iz prerađenih i dopunjenih izlaganja sudionika simpozija "Vizualna konstrukcija kulture" koji je održan u Zagrebu u listopadu 2007. godine.

Posljednjih desetak godina interes za utemeljenjem novoga znanstvenog interdisciplinarnog predmeta vizualne kulture/vizualnih studija nadilazi granice suvremenih vizualnih umjetnosti. Kako je to postavio vodeći teoretičar vizualnosti i slike u medijsko doba W.J.T.Mitchell, novi način generiranja slike u digitalno doba zahtijeva preokret paradigme. Kako slike funkcioniraju u kulturno pluralnim i ideologijski hibridnim društvima postmoderne? Zašto je nova slika razumljiva samo iz medijskoga (kulturalno-političkog, socijalnog i ideologijskog) konteksta?

Tijekom dvodnevnog rada simpozija problematizirala se mogućnost suradnje povijesti umjetnosti, semiotike, filozofije, sociologije, kulturalnih i vizualnih studija.

Zbornik su pripremili žarko Paić i Krešimir Purgar.

Žarko Paić rođen je 1958. u Kutini. Docent na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, teorije mode, semiotiku i vizualne komunikacije. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu te doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik. Stalni je suradnik mnoštva časopisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Slovačkoj i Mađarskoj. Osim filozofijskih, sociologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike, objavljuje i književne eseje. Autor je i dviju zbirki poezije (Aura, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994.; Opako ljeto, Ceres, Zagreb, 1998.). Dobitnik je međunarodne autorske nagrade za literaturu austrijske zaklade KulturKontakt iz Beča za 2008. godinu. Prevođen je na engleski, njemački, francuski, slovenski, mađarski i rumunjski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –