Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Purgar

Slike u tekstu : Talijanska i američka književnost u perspektivi vizualnih studija

  • Nakladnik: Durieux
  • Nakladnik: Hrvatska sekcija AICA
  • 09/2013.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789531883955
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako bi što sustavnije sagledao problematiku obuhvaćenu prisutnošću 'slikovne paradigme' unutar književnih tekstova, Krešimir Purgar naglašava važnost discipline vizualnih studija koju generalno smatra pogodnim teorijskim modelom za pristup ikoničkim aspektima suvremene literature.

U čitavome prvom dijelu knjige nastoji se objasniti zašto je radikalna interdisciplinarnost nužna u suvremenoj humanističkoj teoriji i zašto je slika postala središnjim mjestom mišljenja danas, dok se u drugom dijelu, na primjerima konkretnih književnih tekstova, metoda vizualnih studija primjenjuje u analizi romana i pripovijetki suvremene talijanske i američke književnosti.

Autorova namjera bila je odrediti područje utjecaja slikovnog na tekstualno, kao i razmotriti senzibilitet suvremenog čitatelja prema vizualnim impulsima koje emanira literarni tekst.

Obrađeno je devet romana i jedna zbirka kratkih priča: "Ja se ne bojim" Niccoloa Ammanitija, "City" i "Ocean More" Alessandra Baricca, "Americana" i "Point Omega" Dona DeLilla, "Modrobradi" Kurta Vonneguta, "Otok prethodnog dana" Umberta Eca, "Fiona" Maura Covacicha, "Superwoobinda" Alda Novea i "Američki psiho" Breta Eastona Ellisa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –