Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željka Matijašević

Obrane okusa smrti : Psihoanalitički roman

  • Nakladnik: Durieux
  • 07/2020.
  • 199 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531884877
  • Cijena: 16.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Željke Matijašević "Obrane okusa smrti" njezina je druga neznanstvena knjiga. Kao profesorica teorijske psihoanalize, napisala je brojna znanstvena djela, a književna je započela hibridnim leksikonom "Crna limfa/zeleno srce" (2016). U toj je knjizi zacrtala okvire svojeg svjetonazora koji se temelji na empatiji i zazire od bezosjećajnosti. 

"Obrane okusa smrti" osnažuje psihoanalitičku osnovu leksikona utoliko što još jače povezuje psihoanalizu i hibridnost: na labavo konstruiranoj priči roman inkorporira dijalog između ida, ega i super–ega, između Freuda, Junga i Lacana, esejističku usporedbu Juliana Barnesa i Gustavea Flauberta te još mnoge naoko disparatne stvari. Kako sama autorica kaže, djelo je nastalo po uzoru na Barnesovu "Flaubertovu papigu", a u njemu se umjesto pojedinosti iz Flaubertova života i rada susreću Eros i Thanatos, jedan ljubavni par koji ne može realizirati vezu te prepirka starih psihoanalitičara.

Željka Matijašević (rođena je 1968. u Zagrebu. Završila je XV. gimnaziju, diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozof-skom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala i doktorirala na Sveučilištu Cambridge (Trinity College) s tezom o odnosu lakanovske psihoanalize i filozofije. Zaposlena je na Odsjeku za komparativnu književnost kao redovita profesorica. Temeljni joj je znanstveni interes teorijska i primijenjena psihoanaliza.

Autorica je pet znanstvenih knjiga: "Lacan: Ustrajnost dijalektike" (Zagreb: HFD, 2005), "Strukturiranje nesvjesnog: Freud i Lacan" (Zagreb: AGM, 2006), "Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde" (Zagreb: Leykam, 2011), "Stoljeće krhkog sebstva: Psihoanaliza, društvo, kultura" (Zagreb: Disput, 2016) te "Drama, drama" (Zagreb: Disput, 2020). Također je napisala književno djelo "Crna limfa/Zeleno srce: Alternativni leksikon duše" (Zagreb: Durieux, 2017). Članica je La Fondation Européenne pour la Psychanalyse i Hrvatskog društva pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –