Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vesna Ivezić

U dosluhu s Bogom : Priča o Romima dervišima u Istri

  • Nakladnik: Durieux
  • 12/2014.
  • 429 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531884068
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"U dosluhu s Bogom" bogata je studija o duhovnom životu Roma derviša na području Istre. Sociologinja Vesna Ivezić uvjerljivo i argumentirano pobija stereotipe o romskom narodu te minuciozno opisuje koliko je raznolika, vrijedna i bogata njegova kultura. Stručnim izlaganjem osnovnih sastavnica romske kulture, Ivezić otkriva kako je ona uvijek prožeta dubokom duhovnošću.

Knjiga sustavno pokazuje kako su romski derviši izuzetno posvećeni suživotu s Bogom i kako, za razliku od mnogih vjernika, ponajviše cijene neposredan kontakt s njim, umjesto dogmatskog štovanja koje se ponekad prakticira u institucijama. Vjera romskih derviša sasvim je čista i iskrena, bez ikakve sumnje te im kao takva daje snagu da prebrode sve nevolje i krize.

Duhovnost Roma u velikoj je mjeri nepoznata ostalim stanovnicima Istre te je ova knjiga doprinos boljem poznavanju romske zajednice i boljem međusobnom razumijevanju istarskih stanovnika.

***

Vesna Ivezić diplomirala je filozofiju i sociologiju na Filo­zofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Profesor sociologije, filozofije i logike u srednjoj školi. Vanjski suradnik različitih tiskovina, te literarnih časopisa u Hrvatskoj. Objavila knjigu "Pravo na različitost" koja je rezultat istraživanja o diskriminaciji romske djece, provedenog u osnovnim školama u četiri hrvatske regije. Predsjednica Udruge za ljudska prava, slobodu i kvalitetan život Idia. U suradnji s Akademijom slobodnih umova Leonardo iz Pule, osnivačica je i organizatorica Bunker festivala zabranjivanih i zaboravljenih filmova u Puli posvećenog afirmaciji slobode izražavanja. Autorica serije igrokaza za djecu "U potrazi za Šigi Migijem", baziranih na istarskoj mitologiji i tradicijskoj baštini, rezultat niza radionica na tu temu provedenih u vrtićima po Istri. Sudionica mnogih Znanstvenih simpozija na temu razvoja, okoliša i perspektiva održivosti. Objavljuje radove u znanstvenim časopisima Diskursi i Filozofija medija. Članica Hrvatskog sociološkog, te Hrvatskog filozofskog društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –