Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Illich

Vernakularne vrijednosti : I drugi eseji

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Sanja Fabijanić, Goran Vujasinović, Marko Gregorić
  • 11/2013.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250577
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga koja okuplja lllicheve prodorne i eruditske analize po kojima je postao znamenit kao jedan od najvećih mislilaca našega doba. Premda napisani prije gotovo pola stoljeća, ovi eseji zadržali su aktualnost i svježinu, dar prodiranja u središnje probleme današnjice.

U cijelom svome opusu i posebno pred kraj života lllich je orijentiran na nesvodivu vrijednost lokalne sredine i doživljajni svijet zavičajnog podneblja koje pretvara u omiljene paradigme unutar kojih se ostvaruju izgubljena pravila humanosti.

To inzistiranje na vernakularnosti (od riječi latinskog podrijetla vernacularum "koja je u Rimu tisuću dvjesto godina upotrebljavana za označavanje dobara koja je čovjek proizveo sam, u svojoj kući, sa svojim ukućanima, dobara koja čovjek može štititi i braniti, ali ih na tržištu niti kupuje niti prodaje") nedvojbeno je posredovano zavičajnim bračkim korijenima i meksičko-indijanskim iskustvima koje spominje u svojim esejima.


Čovjek se u suvremenom društvu nalazi usred nepreglednog robnog obilja, zarobljen i sputan, nemoćan da samostalno radi i slobodno bira. Odvojen od svojih izvora, trajno je nasukan na civilizacijske otpatke mašinizirane svijesti. Postao je dio degradirane mase koja baulja pločnicima prenapučenih gradova bez budućnosti. Stoga se lllich opredjeljuje za nedovršeni i ograničeni zavičajni svijet nalazeći spas u individualnim obrascima života i vernakularnim vrijednostima domaće radinosti, intimnog svijeta stvorenog po mjeri zajedništva, kućnih alata, lokalnog narječja.

Povratak vernakularnoj kulturi za lllicha izričito znači napuštanje tržištem određenog i institucijama upravljanog industrijskog svijeta u kojemu ljudi od rođenja do smrti mogu živjeti prema robnom modusu, "i u zavisnosti od škola, zdrastvenih ustanova, prometnih sredstava i drugih gotovih proizvoda koji dolaze iz vimena industrijskih institucija".


***

Ivan Illich (1926.-2002.), filozof, sociolog, teolog, svećenik, povjesničar ideja, široko obrazovani poliglot s aktivnim znanjem četrnaest jezika, briljantan kritičar institucija suvremenog društva, planetarno je poznati intelektualac hrvatsko-židovskog podrijetla.

Djelo Ivana lllicha, u Hrvatskoj zapostavljeno, danas se svugdje u svijetu revalorizira, tiskaju se obnovljena izdanja njegovih sabranih djela koja obuhvaćaju više od stotinu bibliografskih jedinica. Njegove su analize danas i te kako važeće jer pružaju oruđe za alternativu neoliberalne globalizacije, zbog čega je i prozvan "Sokratom globalnog sela" i ocem antiglobalizacijskoga govora.

Djela koja su ga učinila slavnim su: "Dolje škole" (1971.), "Pravo na zajedništvo" (1973.), "Medicinska nemeza" (1975.), "Prema povijesti potreba" (1978.), "Rad u sjeni" (1981.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –