Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božidar Alajbegović

Post scriptum : Knjiga književnih kritika

  • Nakladnik: Litteris
  • 10/2013.
  • 239 str., tvrdi uvez
  • ISBN
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon knjige "Pedeset kritika" u kojoj je sakupio 50 kritika stranih beletrističkih djela u hrvatskom prijevodu objavljenih između 2008. i 2011., Božidar Alajbegović se u svojoj novoj knjizi "Post scriptum" posvetio domaćim autorima.

Knjiga donosi širok uvid u trenutačno stanje suvremene hrvatske proze, uzevši u obzir da je njezin autor iščitao većinu domaće književne produkcije od 2008. do 2013. godine, ne podliježući pritom trenutačnom ukusu i pomodnosti.

Knjiga sadrži Alajbegovićeve kritike romana i knjiga kratkih priča četrdeset hrvatskih autora, među kojima su i knjige Pavla Pavličića, Zorana Ferića, Borisa Perića, Ede Popovića, Vedrane Rudan, Ludwiga Bauera, Ivane Šojat Kuči, Ive Brešana, Irene Lukšić, Damira Miloša, Josipa Mlakića, Sanje Lovrenčić, idr.

U svojim književnim kritikama Alajbegović ne koristi metajezik, piše pitko i jasno izražava stavove, te tako plete književni univerzum u kojem se tekstovi prepliću, pa se čini da romani o i kratke proze o kojima piše i koji se u svijesti čitatelja ne dotiču, zapravo komuniciraju i prožimaju se.

Inače, radi se o četvrtoj Alajbegovićevoj knjizi kritika – uz knjigu "Pedeset kritika" (Litteris, 2011.), 2007. godine je također objavio knjigu kritika stranih beletrističkih djela "Utočište od riječi" (Hrvatsko filološko društvo, 2007.).

"Post scriptum" je druga njegova knjiga kritika domaće proze – prva je izašla također u izdanju Litterisa 2009. i bila je naslovljena "Nešto kao fleš".

***

Književnom kritikom Božidar Alajbegović (1972, Rijeka) se bavi već 15 godina te je suradnik  brojnih medija (emisije Hrvatskog radija, Vijenac, Nova Istra, Tema:, Književna Rijeka, Moderna vremnena Info, Lupiga.com, itd.) u kojima je dosad objavio više od 450 književno-kritičkih i esejističkih tekstova. Urednik je najčitanijeg hrvatskog foruma o književnosti, bloga "Knjiški moljac" gdje već punih devet godina svakodnevnim ritmom donosi različite književne vijesti, intervjue, kritike, osvrte, najave...

Božidar Alajbegović (1972.-2020., Rijeka). Od 1998. godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene. Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.

Objavio: "Utočište od riječi", knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), "Pedeset kritika", knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –