Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božidar Alajbegović

Pedeset kritika

  • Nakladnik: Litteris
  • 06/2011.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250485
  • Cijena: 115.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga okuplja pedeset Alajbegovićevih kritičkih zapisa o istom tolikom broju stranih proznih djela objavljenih u hrvatskom prijevodu u zadnje četiri godine (2007. - 2010.). Sve kritike prethodno su bile objavljene, većinom u Matičinom "Vijencu", ali i u "Bibliovizoru" trećeg programa Hrvatskog radija te na portalu za kulturu Kupus.net a obuhvaćaju djela autora poput Woodyja Allena, Josea Saramaga, Michaela Ondaatjea, Nicka Cavea, Harukija Murakamija, Julia Cortazara, P.P.Pasolinija, Amelie Nothomb, i dr.


O autorovoj prethodnoj knjizi "Nešto kao fleš" kritičarka Mirjana Jurišić je napisala:

Božidar Alajbegović svojim kritičkim, ali i promotivnim djelovanjem za knjigu i za književnost skladno povezuje tradiciju i moderne tehnologije. Kritike su mu utemeljene u poštovanju temeljnih zahtjeva recenzentskoga posla: stručnoj analizi i nedvosmislenoj ocjeni, a medij kojim se uglavnom koristi omogućuje mu široku popularizaciju ne samo svoga rada nego i književnoga stvaralaštva uopće. Kao knjiga, njegovi su osvrti odličan vodič kroz noviju proznu produkciju.

Božidar Alajbegović (1972.-2020., Rijeka). Od 1998. godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga...). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene. Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.

Objavio: "Utočište od riječi", knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), "Pedeset kritika", knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –